Arbejdet er begyndt i Fukushimas reaktorer

Samtidig lurer en ny krise på et andet japansk atomkraftværk.

Der er små fremskridt på det ødelagte Fukushima-værk. Men det kan igen blive nødvendigt at udlede radioaktivt kølevand i Stillehavet, oplyser Tepco. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Mere end to måneder efter den altødelæggende tsunami ramte Japan, får omverden nu en række unikke billeder at se.

Billederne viser de øjeblikke, hvor kæmpe-tsunamien skyllede ind mod atomkraftværket Fukushima 1 på Japans østkyst. Det er kraftværkets egne overvågningskameraer, som har dokumenteret bølgernes hærgen i de skæbnesvangre minutter.

Billedserie: Her rammer tsunamien Fukushima

Samtidig er der dag for dag små fremskridt på det ødelagte atomkraftværk. I den seneste uge har teknikerne gentagne gange været inden i reaktorerne for at udføre reparationer og for at installere nye kølesystemer. Det japanske nyhedsbureau Kyodo News oplyser, at arbejdet fortsat går langsomt, fordi strålingen betyder, teknikerne er nødt til at arbejde på skift i korte perioder.

Atomkraftværkets ejer Tepco har oplyst, at der blev målt radioaktiv stråling på mellem 160 og 170 millisievert i timen rundt om døren til reaktorens indeslutningskapsel. Til sammenligning modtager en dansker kun ca. tre millisievert på et helt år fra den naturlige baggrundsstråling.

Under hele atomkrisen på Fukushima 1 har et webkamera i nærheden af værket i øvrigt sendt opdaterede billeder ud i cyberspace. Da atompanikken var på sit højeste kunne man tydeligt se den hvide røg stige til vejrs fra flere af reaktorerne.

Nyt atomkraftværk i krise

På Hamaoka atomkraftværket, som ligger på østkysten syd for Tokyo, frygter man nu, at en af reaktorerne er blevet oversvømmet af fem tons havvand. Det rapporterer den japanske TV-station NHK torsdag.

Tidligere opdagede værkets teknikere 400 tons havvand i reaktorens damp-systemer. Hamaoka-anlægget, som er Japan fjerdestørste atomkraftværk, er indtil videre lukket ned.

Tilbageblik: Så tæt var Danmark på atomkraft