Arbejdernes kampdag udløser over 50 arrestationer i Istanbul

Politiet i Istanbul har i forbindelse med arbejdernes internationale kampdag arresteret over 50 mennesker.

Tyrkiske politibetjente arresterer demonstranter, der forsøger at få adgang til Taksim-pladsen, i forbindelse med arbejdernes internationale kampdag. Scanpix/Yasin Akgul Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over 50 mennesker er blevet anholdt af politiet i Istanbul, der af sikkerhedsmæssige årsager har lukket dele af byen.

Arbejdernes internationale kampdag har traditionelt budt på flere konfrontationer mellem politi og demonstranter. Det har de senere år medført, at politiet helt har lukket for adgangen til centrale områder af byen for demonstranterne.

Politiet har fuldstændig barrikaderet den centrale Taksim-plads, og på billeder fra luften kan man se, hvordan den normalt fyldte plads er helt tom bortset fra politibetjente.

Demonstranter, der har forsøgt at få adgang til pladsen, er på brutal vis blevet anholdt ved at blive holdt ned mod jorden, siger en AFP-fotograf på stedet.

Taksim-pladsen har en symbolsk værdi for den tyrkiske arbejderbevægelse. I 1977 blev 34 mennesker dræbt på pladsen i forbindelse med en 1. maj-begivenhed, da der blev affyret skud ind i folkemængden fra en nærliggende bygning.

I alt har politiet ifølge nyhedsbureauet Anadolu arresteret 52 mennesker i Istanbul, der er blevet kørt til afhøring.

Ifølge samme nyhedsbureau er over 26.000 politibetjente på arbejde i Istanbul, hvor de er støttet er tre helikoptere, 85 køretøjer med vandkanoner og 67 armerede køretøjer.

Der er også blevet lukket for adgangen til byens primære shoppinggade, som ofte er blevet brugt ved tidligere demonstrationer.

I den russiske hovedstad, Moskva, er mere end 100.000 mennesker på gaden i forbindelse med paraden på kampdagen.

Paraden er de senere år blevet til en slags magtdemonstration af det russiske regeringsparti, da demonstranterne helt afholder sig fra at kritisere regeringen ved lejligheden.

I Ruslands næststørste by, Sankt Petersborg, benytter utilfredse russere dog muligheden til at vise deres utilfredshed med regeringen, fordi den har forbudt en populær beskedtjeneste.

/ritzau/AFP