Arbejdere kan ikke nærme sig Fukushima

Kraftig stråling holder redningsarbejderne væk fra tre nødstedte atomreaktorer. Der vil gå op til ni måneder, før situationen er under fuld kontrol.

Området omkring Fukushima-atomkraftværket kan blive en permanent spærrezone. Betjente i sikkerhedsdragter bevogter indfaldsvejene, og det er strengt forbudt for de evakuerede at vende hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON

Kraftig stråling rundt om tre reaktorer på Fukushima 1-atomkraftværket i Japan betyder, at redningsarbejderne i øjeblikket ikke kan nærmere sig tre reaktorbygninger.

Det oplyser den japanske TV-station NHK mandag.

I mere end en måned har teknikere og brandfolk arbejdet intenst for at stabilisere og nedkøle de atomreaktorer, som blev alvorligt beskadigede under jordskælvet og tsunamien, som ramte Japan den 11. marts. Kølesystemerne i alle værkets seks reaktorer satte ud pga. strømsvigt, men kerneprocessen var allerede- eller blev automatisk standset.

Sender robot ind

Målinger foretaget mellem reaktorbygning 1s dobbelte indslusningsdøre viste 270 millisievert i timen, hvilket overstiger den årlige strålingsgrænse for værkets ansatte med 20 millisievert. I de andre reaktorbygninger blev strålingen målt til mellem ti og 12 millisievert i timen.

Søndag sendte kraftværkets ejer Tepco en fjernstyret robot ind i bygningen rundt om reaktor 3 for at tage billeder og måle den radioaktive stråling.

De første resultater er netop blevet præsenteret, og de går på strålingsniveauer på 57 millisievert i timen i reaktorbygningen - ca. 280.000 gange mere end den normale baggrundsstråling i Danmark. Robotundersøgelser af reaktor 1 og 2 er allerede planlagt.

Se billederne: Robot på arbejde dybt inde i Fukushima

Der er fortsat meldinger om vandpytter og større bassiner med kraftigt forurenet vand i reaktorerne. Tidligere har Tepco pumpet 15 millioner liter vand fra værket med strålingsniveauer 100 gange over det tilladte for havvand ud i Stillehavet i et forsøg på at stoppe kølevandets nedsivning til grundvandet.

I weekenden præsenterede Tepco desuden en tidsplan for arbejdet med det løbske atomkraftværk. Her fremgår det, at der vil gå mellem seks og ni måneder før situationen er endeligt stabiliseret.

Tre måneder skal gå med at køle de overophedede reaktorer med vand. Derefter skal lækagerne i reaktor 1-3s vandsystemer tætnes. Senere skal brændselsstavene i reaktorerne køles endnu mere ned, og reaktorbygningerne skal dækkes til for at minimere de miljømæssige konsekvenser mest muligt.

Greenpeace: Evakuer flere byer

Miljøorganisationen Greenpeace har sendt sine egne strålingseksperter til området omkring Fukushima-værket. Herfra lyder anbefalingen til de japanske myndigheder at evakuere børn og gravide i Fukushima by, som ligger 60 kilometer fra atomkraftværket, og i byen Koriyama, som ligger 50 kilometer fra værket.

Efter at have fundet forurening med cæsium i blandt andet byerne Litate og Namie anbefaler Greenpeace desuden en fuld evakuering af de såkaldte hot spots i området, altså store pletter med radioaktiv forurening på mere end fire mikrosievert pr. time.