Arafat-højtidelighed endte i massakre

En mindeceremoni for Yasser Arafat, der døde for tre år siden, kostede i går seks palæstinensere livet. Op mod en kvart million mennesker deltog i højtideligheden, som var sekulære Fatahs største magtdemonstration i Gaza siden islamiske Hamas’ drabelige magtovertagelse.

En mindehøjtidelighed for Yasser Arafat i Gaza By endte i går i kaos. Seks palæstinensere mistede livet, da der blev skudt ind i den store menneskemængde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mahmud Hams/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst seks palæstinensere blev dræbt, da en mindehøjtidelighed for tidligere præsident Yasser Arafat i går udviklede sig til et blodbad i den palæstinensiske Gaza-stribe langs Middelhavet.

Mindehøjtideligheden tiltrak hundredtusindvis af mennesker – nogle mener en kvart million – og er det sekulære Fatah-partis absolut største magtdemonstration, siden det islamiske Hamas-parti i juni overtog Gaza i et blodigt magtopgør. Et hav af gule Fatah-flag bølgede ind over den centrale plads i Gaza By, hvor aktionen var en sjælden lejlighed for det pro-vestlige Fatah-parti til at manifestere sig.

Hospitalskilder sagde, at mindst seks blev dræbt og 85 såret, herunder kvinder og børn. Det er det højeste antal ofre, siden Hamas’ resolutte magtovertagelse. Hamas har siden holdt Gaza-striben i et jerngreb og forbudt demonstrationer. Men de turde ikke udstede forbud mod højtideligheden til ære for Arafat, der døde for tre år siden og er afholdt som en samlende figur blandt palæstinensere.

»Folk kom ud i gaderne i dag for at sige ’nej’ til Hamas,« udtalte Mohammed Dahlan, tidligere Fatah-sikkerhedschef i Gaza.

Dahlan var en stærkt kontroversiel figur under magtopgøret på grund af Vestens, især USAs, åbenlyse støtte og våbenleverancer til ham. En opbakning, der gjorde Hamas rødglødende og fik gruppens militante fraktioner til at gribe ind, førend Vesten havde held til at forrykke magtbalancen i Fatahs favør.

Israel løslader fanger
Parterne beskyldte i går gensidigt hinanden for at indlede beskydningen. Fatah-autoriteter klandrede Hamas for at åbne ild fra det nærliggende islamiske universitet. Hamas talsmænd sagde omvendt, at deres folk var kommet under beskydning fra Fatah-militante og fyrede tilbage.

Hamas’ magtovertagelse af Gaza har efterladt palæstinenserne med to rivaliserende regeringer. Hamas har magten over Gaza, mens en moderat pro-vestlig regering foreløbig har kontrol over Vestbredden. Iagttagere frygter, at Hamas’ magtsfære kan brede sig til Vestbredden.

Israel og det internationale samfund har et nært samarbejde med præsident Mahmoud Abbas’ regering på Vestbredden, mens Hamas’ Gaza-bastion er totalt isoleret.

En international boykot har forarmet det allerede udpinte Gaza yderligere, og presset mod Hamas er stigende, vurderer analytikere.

I et forsøg på at støtte den svage præsident Abbas, der har svært ved at leve op til Arafats tyngde og popularitet, sagde den israelske premierminister, Ehud Olmert, i går, at Israel vil løslade flere end 400 palæstinensiske fanger.

Israel tilbageholder op mod 9.000 palæstinensiske fanger, og de fleste palæstinensiske familier har et familiemedlem i et israelsk fængsel. Skridtet skal styrke Abbas op til en fredskonference i Annapolis senere i denne måned. Israel og Abbas-fløjen håber, at konferencen kan kickstarte fredsforhandlinger, som har været kuldsejlet, siden et palæstinensisk oprør brød ud for syv år siden.