Aprilsnar: 10 af de kække

1. april er drilleriernes dag. Tag med en tur tilbage i tiden til nogle af verdens mest opfindsomme aprilsnarre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En meta-aprilsnar
Nyhedsbureauet Associated Press (AP) skrev 1. april 1983, at nu var oprindelsen af aprilsnaren endelig fastlagt.

Historikeren bag forklaringen, professor Joseph Boskin fra Boston University, udtalte i artiklen, at aprilsnarens dag, 1. april, havde heddet sådan siden romertiden. Her havde en åbenmundet hofnar pralet til kejser Konstantin om, at hofnarrene og gøglerne skam kunne regere riget langt bedre end kejseren kunne.

Kejseren reagerede ifølge Boskin ved at give hofnarrene chance for at vise sit værd. De ville få én dag om året, hvor de kunne få lov at regere, og det første år valgte kejseren en nar ved navn Kugel. Kugel bestemte med det samme, at man i riget den dag kun måtte gøre helt absurde ting.

Nyhedsmedier verden over godtog historien, som kom fra det anerkendte AP og ikke umiddelbart lignede en aprilsnar, som historisk fakta. Og senere viste det sig, at også AP var taget ved næsen – det var Joseph Boskin som havde plantet den usande historie hos en blåøjet journalist.

Boston University undskyldte herefter i en pressemeddelelse for spøgen, og AP og de mange medier, der havde bragt historien, måtte trykke rettelser.