Antiterroraktion i Berlin: Islamistisk moske var hjemsted for ’åndelige brandstiftere’

I mere end et år har radikale islamister støttet terror i en berlinsk moskeforening, der også blev besøgt af berlinangriberen Anis Amri. Mandag gennemførte tysk politi en omfattende antiterror-aktion mod foreningens medlemmer

En maskeret politibetjent deltager i mandagens omfattende razzia mod berlinske islamister. I centrum for ransagninger står en berygtet moske, der blev frekventeret af den tunesiske terrorist Anis Amri. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVER WEIKEN

BERLIN: Moskeforeningens medlemmer var opslugt af tanken om jihad og indsamlede både penge og militært materiel, som skulle anvendes til hellig krig i Syrien og Irak.

Mandag morgen gennemførte tysk politi efter længere tids planlægning en omfattende antiterroraktion mod formodede terrorsympatisører og islamister med tilknytningen til moskeforeningen Fussilet 33 i Berlin.
Moskeforeningen blev officielt forbudt d. 15. februar i år, hvilket har givet politiet hjemmel til at gennemføre mandagens ransagninger. Flere tyske medier beretter, at moskeen selv lukkede for mindre end en uge siden. Berlins senat kritiseres for at have nølet i omgangen med den radikale moské.

Politiets indsats rettede sig mod foreningsmedlemmer, der »har indsamlet pengebidrag og har uddannet kæmpere til Jihad«, forklarede Berlins senator for indre anliggender, Andreas Geisel, mandag efter middag på en pressekonference i Berlin. Geisel understregede ved samme lejlighed, at der ikke findes mistanke om planlægning af »konkrete terrorplaner«.

»Det aktuelle forbud er et vigtigt videre skridt i bekæmpelsen af islamistisk terror. Berlin må ikke være et sted for åndeligt brandstifteri«, lød det i en pressemeddelelse fra Andreas Geisel og advarede samtidig andre islamister om, at myndighederne holder skarpt øje med dem.

Kritiseres for nøl

Spørgsmålet er imidlertid, om tyske myndigheder har været skarpe nok i omgangen med moskeforeningen i bydelen Moabit, der løbende har været i politiets søgelys som samlingspunkt for radikale islamister og IS-sympatisører.

Siden 2015 har efterretningstjenester og politi haft solide indikationer på, at medlemmer af den islamistiske moskeforening Fussilet 33 aktivt har støttet terror finansielt og med materiel. Samtidig har moskeens prædikanter forsøgt at radikalisere medlemmerne til at slutte sig til Islamisk Stat i Irak og Syrien.
Blandt andet frekventerede den tunesiske terrorist Anis Amri moskeen, inden han i december sidste år pløjede en lastbil gennem et julemarked i Berlin og dræbte mindst 12 personer og sårede over halvtreds.

Tyske myndigheder har været kritiseret for manglende indgriben over for Anis Amri, der af sikkerhedskræfter blev kategoriseret som en trussel og mulig terrorist. Alligevel gled Amri ud af myndighedernes søgelys.
»Overvågningen af hans telekommunikation har vist, at han var småkriminel, men ikke at der var tale om en fare for, at han ville begå terror«, sagde Andreas Geisel mandag.

»Det fører til, at vi at vi på forbundsplan må genoverveje de indikatorer, der tyder på, at personer kan udgøre en sikkerhedsrisiko.«

Bankoverførsler tjekkes

Ikke desto mindre har Berlins politi efter mandagens indsats gjort sit for at reducere terrortruslen i den tyske hovedstad.

I alt 24 adresser i Berlin, herunder adskillige lejligheder og flere erhvervslejemål blev mandag morgen gennemsøgt af godt 460 politibetjente. Også flere celler i forskellige berlinske fængsler er blevet ransaget. Politiet har beslaglagt finansielle midler og vil blandt andet kontrollere bankoverførsler foretaget i medlemmernes og moskeforeningens navn.

»Ransagningerne angår særligt privatadresser for foreningsmedlemmer og tjener til beslaglæggelse af moskeens finanser, for så vidt der findes nogen. Og naturligvis handler det også om sikring af foreningsmedlemmernes interne datakommunikation, hvad enten der er tale om mobiltelefoner eller computere«, siger en talsmand for Berlins politi til avisen BILD.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Berlin