Antiislamist advarer mod ny Breivik

Efter at have forladt den antiislamistiske gruppe English Defence League forudser den tidligere formand, at radikalisering af hvide briter kan føre til Breivik-agtige terrorangreb i Storbritannien.

Tommy Robinson, tidligere leder af den britiske antiislamiske gruppe English Defence League, frygter, at stigende radikalisering i det britiske samfund kan føre til, at der dukker terrorister i stil med Anders Behring Breivik op. Robinson trak sig i denne måned fra EDL, men har planer om at starte en ny antiislamistisk gruppe. Arkivfoto: Andrew Winning/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Det var mildest talt en broget forsamling, der sad til et stort anlagt pressemøde i det centrale London. De to – nu tidligere – ledere af English Defence League, Tommy Robinson og Kevin Carroll placeret sammen med den tidligere Hizb Ut-Tahrir-leder Majid Nawaz og Dr. Usama Hasan, tidligere salafist og mujahedin-kriger i Afghanistan i slutfirserne.

English Defence League er en gadeorganisation, der bekæmper det, de ser som islamisering af Storbritannien gennem demonstrationer, mens de to forhenværende islamister nu er aktive i tænketanken Quilliam, der er dannet ud fra tesen om, at islamisme og højreradikalisme lever af hinanden og derfor begge er et problem, der skal bekæmpes.

»Det her er den eneste vej. Hvis vi ikke gør noget, har vi ikke kun problemer med islamisk terror i dette land – så står vi med vores egen Breivik inden for ti år,« advarede Robinson med henvisning til den radikalisering, han har set, og som har fået ham til at forlade EDL.

Tommy Robinson så træt ud. Han havde kun sovet 45 minutter om natten, lød forklaringen, men samtidig så han på en eller anden måde akkurat lige så målrettet ud, som han plejer. En tæt ærkeengelsk-udseende lille gut med beslutsomme øjne.

Protest mod britiske soldater startede EDL

Tommy Robinson dannede English Defence League i 2009, efter at radikale islamister havde demonstreret – og spyttet på – hjemvendte britiske soldater i Robinsons hjemby Luton.

Siden dannelsen af EDL rejste Tommy Robinson og co. England tyndt og Europa rundt med antiislamistiske demonstrationer og blev en faktor, man begyndte at tage alvorligt. Og gruppen har nok – selv om ikke mange fra den politiske elite i Westminster vil indrømme det – haft betydning for, hvilken retning debatten har taget i mere etablerede politiske kredse.

I processen har EDL skabt sig massevis af fjender. Gruppen har blandt andet været forsøgt angrebet af seks terrorister, der fik samlet mere end 100 års fængsel for terrorplanerne.

Nu er ringen så sluttet med Robinson side om side med to forhenværende islamister foran pressen, der for den engelske dels vedkommende ihærdigt forsøger at få ham til at forsage de holdninger, han har givet udtryk for som leder af EDL. Men det vil han ikke. Hans grundlæggende holdninger har ikke ændret sig.

»Islamisme er den største fare, vores land står overfor,« sagde han blandt andet. Ingen af de to tidligere islamister protesterede.

Fortryder ikke

Så havde man sat næsen op efter at se en brødebetynget 30-årig Robinson undskylde, at han i fire et halvt år har demonstreret løs rundt om i England, blev man skuffet.

»Det var nødvendigt for at råbe folk op. Og det har virket. Men nu er vi nået dertil, hvor det ikke er produktivt længere. Jeg har hele tiden sagt, at muslimer skal være bedre til at sige fra over for islamister. Og nu ser vi visse muslimske organisationer gøre netop det,« sagde Robinson.

Matthew Goodwin fra Nottingham University, der har fulgt EDL tæt i en del år og er en skarp kritiker af dem, siger til Berlingske:

»Der var jo ingen grad af fortrydelse. Og mest iøjnefaldende er det, at der på ingen måde er nogen ændring i hans holdninger.«Specielt det seneste år er radikale elementer med nazisympatier ifølge Robinson begyndt at forsøge at sive ind i og præge EDL.

»Til en demonstration i Manchester for nylig var der White Pride-flag (naziflag, red.). Det vil jeg simpelthen ikke lægge ansigt til,« sagde Robinson.

Baglandet i EDL er delt. Nogle er vrede og kalder ham forræder, en »sell-out« og det, der er værre. Andre støtter Robinson.

Spørgsmålet er så nu, hvad der skal blive af det English Defence League, som Robinson forlader. Meget tyder på, at det kan falde sammen i interne magtkampe og sandsynligvis blive splittet op i flere undergrupper. En opsplitning man allerede har set eksempler på – f.eks. i lørdags, hvor resterne af EDL i Bradford demonstrerede, og hvor folk med bånd til nazimiljøet var en del af demonstrationen.

Med opsplitningen står man formentlig med et større problem, lyder vurderingen fra tænketanken Demos. Herfra frygter man, at der fra disse ekstreme delgrupper kan udspringe endnu farligere ting, end vi før har set.

Det står klart, at Robinson selv på et tidspunkt vil etablere en ny antiislamistisk gruppe, der ikke er gadebaseret. Mere konkrete er planerne ikke endnu. Men målet er stadig det samme.

»Jeg vil bekæmpe islamistisk ideologi, og jeg vil lede en revolution mod den ideologi. Men jeg vil ikke lede en revolution mod muslimer,« sagde Robinson.