Antarktis tør hurtigere end ventet

Dårligt nyt fra det kolde syd: Isen i Antarktis tør op hurtigere end hidtil antaget, og der er fare for, at vandstanden i verdens have stiger dramatisk.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Isen i det østlige Antarktis smelter hurtigere end hidtil antaget. Mange millioner ton is er smeltet siden 2006, viser en ny undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

Resultatet er overraskende for videnskabsfolk, da det østlige Antarktis hidtil har været stort set uberørt af den globale opvarmning. Også isen i det noget mere ustabile vestlige Antarktis er smeltet hurtigere end ventet, konkluderer undersøgelsen.

Videnskabsfolk frygter, at den globale opvarmning kan føre til en hurtig smeltning af de enorme ismasser i det vestlige Antarktis, der i øjeblikket har is nok til at hæve vandstanden i verdenshavene med op til fem meter, hvis isen smelter.

I 2007 forudså FN's klimapanel IPCC, at vandstanden i verdenshavene kan stige med mellem 18 til 59 centimeter inden 2100. Men den beregning tog ikke højde for, at isen i Grønland, Arktis og Antarktis smelter.

/ritzau/AFP