Antallet af flygtninge stiger på verdensplan – men færre søger asyl i Danmark

I 2017 steg antallet af flygtninge og fordrevne for sjette år i træk og ligger nu på over 68 millioner personer på verdensplan, viser en ny FN-rapport. Danmarks placering på listen over europæiske lande, der modtager flest flygtninge, er faldet ti pladser, viser Berlingskes opgørelse.

I fjerde kvartal af 2015 blev der registreret 11.539 asylansøgere i Danmark. Antallet er faldet til 806 ansøgere i første kvartal af 2018. På billedet ses en del af de mange flygtninge, der i september 2015 vandrede på Sydmotorvejen ved Rødby med næsen mod Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkiv: Bax Lindhardt

68,5 millioner mennesker.

Så mange var i 2017 fordrevne eller på flugt på grund af forfølgelse, konflikter eller vold. Det viser den nye FN-rapport »Global Trends - Forced Displacement in 2017«.

Tallet er rekordhøjt og har været stigende de seneste seks år. Fra 2016 til 2017 er der sket en stigning på knap tre millioner personer.

Stigningen skyldes særligt Syrien og Sydsudan.

Af det samlede tal på 68,5 millioner personer kategoriseres cirka 19 millioner som flygtninge plus tre millioner som asylansøgere, mens 40 millioner kategoriseres som internt fordrevne.

Af de cirka 19 millioner flygtninge står Syrien for cirka en tredjedel, nemlig godt seks millioner.

Af alle lande i verden huser Libanon flest flygtninge. Her er ikke færre end hver sjette indbygger flygtning, slår rapporten fast. Danmark ligger på en 29.-plads ud af 172 lande og huser 62 flygtninge pr. 10.000 indbyggere.

Så mange flygtninge huser verdens lande

Siden 2015, hvor cirka 21.000 personer søgte asyl, har langt færre asylansøgere fundet vej til Danmark.

Danmark ligger derfor knap så langt oppe på listen som tidligere, når vi sammenligner antallet af asylansøgere pr. år med andre europæiske lande. Listen nedenfor viser, at Danmark ligger på en 19.-plads over de europæiske lande ifølge tal, der dækker 2017.

Hvilke europæiske lande modtager flest asylansøgere?

Kilde: UNHCR på baggrund af tal fra Eurostat. Datagrundlaget indeholder foreløbige tal.

Danmarks 19.-plads på listen over europæiske lande, der får flest asylansøgninger, er et fald i forhold til tidligere. For fire år siden lå Danmark på en niendeplads, viser Berlingskes opgørelse på baggrund af tal fra Eurostat.

Kurverne nedenfor viser over tid, hvilke placeringer udvalgte europæiske lande har haft på listen over flest asylansøgere.

Færre søger asyl i Danmark sammenlignet med andre europæiske lande


Kilde: Berlingske på baggrund af tal fra Eurostat.
Note: I 2013 sammenlignes med 29 lande. De nyeste år har data for 31 lande. Datagrundlaget indeholder foreløbige tal.

​I fjerde kvartal 2015, hvor flygtningestrømmene var massive, blev der registreret 11.539 asylansøgere i Danmark. I hele 2017 blev der registreret 3.500 asylansøgere ifølge Danmarks Statistik, og antallet i første kvartal 2018 var blot 806 ansøgere.