Ansatte på svensk og norsk ambassade i Kabul evakueret

Norges udenrigsminister: Det er en krævende operation, og vi står midt i den måske mest krævede fase.

Et medlem af Taleban på patrulje i Kabul mandag. Samtlige 19 udsendte medarbejdere på Sveriges ambassade i Kabul er blevet evakueret med fly og helikoptere til en amerikansk militærbase i Doha i Qatar. Det siger den svenske udenrigsminister, Ann Linde. Flere norske ambassadeansatte i Kabul er også evakueret ud af Afghanistan natten til mandag, siger den norske udenrigsminister Ine Eriksen Søreide. Fold sammen
Læs mere
Foto: WAKIL KOHSAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtlige 19 udsendte medarbejdere på Sveriges ambassade i Kabul er blevet evakueret. De er med fly og helikopter blevet fløjet til en amerikansk militærbase i Doha i Qatar.

Det siger den svenske udenrigsminister, Ann Linde.

Evakueringen skete søndag, siger Linde. Hun har ført samtaler med den svenske ambassadør, Torkel Stjernlöf, efter at denne er fløjet ud Afghanistan.

»Alt personale er ved godt mod, men alle er meget trætte, da de måtte sidde på gulvet i det fly, som de blev evakueret i,« siger Ann Linde.

Også flere norske ambassadeansatte i Kabul er blevet evakueret ud af Afghanistan natten til mandag. Det oplyser den norske udenrigsminister Ine Eriksen Søreide.

»Jeg kan bekræfte, at vi i nat har fået evakueret norske ansatte. Men vi er stadig midt i en evakueringsoperation, og jeg kommer ikke til at oplyse flere detaljer om dette,« siger ministeren til NRK.

Den norske udenrigsminister beskriver situationen i Kabul som uoverskuelig:

»Vi arbejder på højtryk på at få alle dem, der vil forlade landet, ud,« siger udenrigsministeren, som kalder arbejdet med evakueringen for »ekstremt krævende«. Hun henviser til den kaotiske sikkerhedssituation i Kabul og i Kabuls lufthavn.

»Det er en vældig krævende operation, og vi står nu midt i den måske mest krævende fase,« siger hun.

Natten til mandag oplyste Danmarks forsvarsminister, Trine Bramsen (S), at det danske forsvar sent søndag havde evakueret en gruppe danskere og nordmænd fra Afghanistan.

De afghanske ansatte på Sveriges ambassade er endnu ikke blevet evakueret, og Ann Linde siger, at det er uklart, hvornår det vil ske på grund af den kaotiske situation i Kabuls lufthavn.

Linde siger, at det oprindeligt var planen at evakuere en del af de lokalt ansatte fra Afghanistan i tirsdag og andre senere. Men nu er det uklart, hvornår det vil ske.

Linde oplyser, at det svenske forsvar inden for kort tid vil sende Hercules-fly til områder tæt på Afghanistan for at understøtte transporter fra landet.

De ansatte på Finlands ambassade i Kabul er også kommet ud af Afghanistan til et naboland, skriver dagbladet Helsingin Sanomat i Helsinki.

Ifølge avisen deltog personel fra det finske forsvar i evakueringen. Ambassadepersonalet blev fløjet ud med et amerikansk fly.

/ritzau/TT