Anonym forfatter hævder at være tæt på Trump: »Som en 12-årig i et kontroltårn«

Den anonyme forfatter, der sidste år skrev et opsigtsvækkende indlæg om situationen i Det Hvide Hus, er nu klar med en bog.

 

En større gruppe højtstående ansatte i Donald Trumps regering overvejede for nylig at sige op og på samme tid for at slå alarm over præsidentens håndtering af embedet. De havde allerede skrevet deres opsigelser, men besluttede sig i sidste øjeblik for ikke at sige op og slå alarm.

Det hævder en anonym forfatter bag en længe ventet bog om Det Hvide Hus.

Forfatteren bliver beskrevet som »et højtstående medlem af Trump-regeringen«. Samme person stod for omtrent et år siden bag et opsigtsvækkende indlæg i The New York Times, hvor personen hævdede at være en del af en »modstandsbevægelse« i Det Hvide Hus, der forsøgte at underminere præsidenten. Trump blev angiveligt rasende over indlægget.

Den nye bog »A Warning« (»En advarsel«) – udkommer senere på måneden. Avisen The Washington Post bringer i dag et uddrag af bogen. Heri tegner forfatteren et billede af Donald Trump som utilregnelig og inkompetent. Personen hævder også, at Trump i private kommentarer ofte udtaler sig racistisk og nedladende over for kvinder.

»Det er som en 12-årig i et kontroltårn, der trykker på tilfældige knapper og er fuldstændig ligeglad med de fly, der sejler rundt på landingsbanerne og flyver ukontrolleret rundt over lufthavnen,« fremgår det af bogen.

Den anonyme forfatter beskriver, hvordan Trumps adfærd på Twitter ofte får erfarne medlemmer af regeringen til at »vågne op om morgenen i en tilstand af total panik«.

»Man er chokeret, underholdt og pinligt berørt på samme tid,« skriver personen, der sammenligner præsidenten med »din gamle onkel, der løber rundt på gårdspladsen uden bukser«.

Tvivl om forfatterens position

I bogen hævdes det ifølge CNN angiveligt også, at flere højtstående personer i regeringen – blandt andre vicepræsident Mike Pence – skulle have overvejet muligheden for at udløse den 25. tilføjelse til forfatningen. Den siger, at en præsident kan afsættes af sine ministre, hvis præsidenten vurderes uegnet til at varetage sine forpligtelser i embedet. I det tilfælde overtager vicepræsidenten posten. Mike Pence har blankt afvist at have overvejet den mulighed.

Forfatteren hævder, at Trumps »utilregnelighed« er blevet »værre med tiden«.

Flere amerikanske medier påpeger, at de ikke kender forfatterens identitet og derfor ikke kan være sikre på, at personen reelt har en central position i Det Hvide Hus.

The New York Times har skrevet en hård anmeldelse af bogen. Anmelderen skriver blandt andet, at læsere, der har fulgt med i mediernes beretninger om Trump-regeringen, allerede vil genkende det billede, der tegnes af en kaotisk administration.

»De ideelle læsere lader til at være vælgere, der endnu ikke har besluttet sig for, hvem de skal stemme på, og som har levet i en grotte i de seneste tre år,« står der.

Donald Trump har ikke kommenteret bogen, men Stephanie Grisham, talsperson i Det Hvide Hus, kritiserer udgivelsen og forfatterens beslutning om at forblive anonym.

»Den kujon, der skrev denne bog, skrev ikke sit navn på den, fordi den ikke er andet end løgne,« sagde Stephanie Grisham torsdag.