Anne Franks stedsøster om flygtningekrisen: Historien gentager sig selv

En 86-årig stedsøster til den verdensberømte, jødiske pige Anne Frank ser ligheder mellem flygtningekrisen og tiden omkring Anden Verdenskrig. Hun opfordrer folk til at åbne deres døre for mennesker, der har brug for hjælp.

Anne Frank skrev sin verdensberømte dagbog, da hun sammen med sin jødiske familie levede i skjul i to år i Amsterdam under Anden Verdenskrig. Hendes stedsøster Eva Schloss, 86, blander sig nu i flygtningedebatten og siger med henvisning til Holocaust, at »historien gentager sig«. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE FRANK FONDS BASEL / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flygtningestrømmen er et omstridt emne, og et utal af personer har gjort deres mening til kende om en af de største aktuelle udfordringer.

En af dem er 86-årige Eva Schloss, som er stedsøster til den afdøde jødiske pige Anne Frank, hvis dagbogsoptegnelser fra livet under Anden Verdenskrig er kendt verden over.

Anne Frank gik sammen med sin familie under jorden i et skjult rum i faderen Otto Franks kontorbygning i Amsterdam. Her levede de i to år i ly for nazisterne, inden de blev fundet og ført til koncentrationslejre.

Anne Frank døde af plettyfus i marts 1945 i Bergen-Belsen-lejren i Tyskland, og hendes dagbog blev udgivet første gang i 1947.

Østrigske Eva Schloss overlevede selv livet i koncentrationslejren Auschwitz og søgte efterfølgende ly i London, hvor hun bor i dag.

I et interview med den engelske avis Ham & High sammenligner Eva Schloss nutidens flygtningesituation med flugten fra jødeforfølgelserne, som hun oplevede på egen krop.

»Disse mennesker (nutidens flygtninge, red.) har haft modet til at træffe en meget svær beslutning. At tage sin familie og hele sit liv med til et andet land kræver mod og styrke. Det er historien, der gentager sig,« siger hun til Ham & High.

»Folk bør åbne deres døre«

Flere hundrede tusinde flygtninge fra især Syrien og Afghanistan har søgt mod Europa i løbet af 2015. De europæiske lande diskuterer fair fordeling, strammerkurs og hjælp i nærområderne.

Eva Schloss opfordrer til at vise solidaritet og tage varmt imod flygtningene.

»Folk bør åbne deres døre for disse mennesker,« siger hun og fortsætter:

»Man må ikke være selvisk, men i stedet bør man dele, hvad man har, og hjælpe mennesker, som står i en svær i situation. Det har de brug for.«

Eva Schloss tror på, at flygtningene kan gøre en positiv forskel i de lande, de kommer til - hvis bare de får lov.

»Disse syrere er værdifulde, uddannede mennesker. De er læger og sygeplejersker, som er villige til at hjælpe vores samfund, og de kan blive ledere i samfundet, hvis de får lov,« siger hun..