Anklager om plagiat presser tysk forsvarsminister

Forsvarsminister Ursula von der Leyen er havnet i modvind efter beskyldninger om, at hun har plagieret store dele af sin ph.d.-afhandling. »Hun var ekstremt doven og kopierede nådesløst«, siger aktivist bag beskyldningerne.

Forsvarsminister Ursula von der Leyen er af iagttagere blevet set som et godt bud på en kommende CDU-formand. Skulle hun have ambitionen, må den drøm siges at være bristet, såfremt der er hold i plagiatanklagen. Foto: John MacDougal/AFP Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, er havnet i fedtefadet efter beskyldninger om, at hun har plagieret dele af sin lægevidenskabelige ph.d.-afhandling.

Ifølge den brugergenererede hjemmeside Vroniplag Wiki, der specialiserer sig i at gennemgå tyske politikeres ph.d.-afhandlinger med henblik på plagiater og andre videnskabelige uredeligheder, viser mindst 27 ud af 62 sider i Ursula von der Leyens ph.d.-afhandling fra 1990 tegn på at være plagiat af andre videnskabelige kilder.

»Hun var ekstrem doven og har kopieret nådesløst,« siger stifteren af Vroniplag, Martin Heidingsfelder, til flere tyske nyhedsbureauer. »Derfor bør det medicinske institut i Hannover trække hendes grad tilbage. Videnskaben gør ikke sig selv nogen tjeneste ved at beskytte velrenommerede politikere.«

23 »fejlhenvisninger«

Ud over mistanken om plagierede passager uden kildeangivelse fremhæver de såkaldte »plagiatjægere«, at Ursula von der Leyens afhandling er præget af uvidenskabelig citatpraksis.

Blandt andet peger plagiatjægerne fra Vroniplag også på det stærkt problematiske i, at forsvarsministerens doktorafhandling indeholder mindst 23 »fejlhenvisninger«, altså henvisninger til kilder, hvori det citerede indhold slet ikke findes.

Ifølge Gerhard Dannemann, der er professor i jura ved Humboldt-universitetet i Berlin og har medvirket til at undersøge von der Leyens afhandling, er der tale om tungtvejende indicier på plagiat.

»Hyppigheden og den lethed, hvormed man kunne have undgået disse fejl, lader antyde, at der er tale om grov slendrian,« siger Dannemann til den tyske avis Die Welt.

Minister vil have uafhængig undersøgelse

Selv benægter den lægeuddannede Ursula von der Leyen, der tidligere har arbejdet som gynækolog, beskyldningerne, hvorfor hun har bedt sit tidligere universitet i Hannover om at nedsætte en uafhængig ekspertkommission, der skal revaluere afhandlingen. Samtidig meddeler forsvarsministeren via en talsmand, at »det ikke er noget nyt, at internetaktivister søger at sprede tvivl om politikeres afhandlinger«.

I de seneste år er en række tyske toppolitikere blevet grebet i videnskabelig fusk. Ursula von der Leyen er således den tredje minister i Merkels regeringstid, som havner i modvind efter plagiatbeskyldninger.

I 2011 måtte den daværende forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU) træde tilbage, idet efterforskning viste, at hans ph.d.-afhandling for en stor del bestod af plagierede passager. I 2013 måtte CDU-politikeren Annette Schavan opgive sin post som uddannelsesminister, efter at hendes tidligere universitet annullerede hendes doktorgrad, fordi der var fundet plagierede passager i Schavans afhandling.

Blandt kendere af tysk politik nævnes forsvarsministeren ofte som en af de mere oplagte favoritter til at afløse Angela Merkel som CDU-formand og kanslerkandidat. Hvis beskyldningerne om plagiat viser sig at holde vand, vil Ursula von der Leyen med al sandsynlighed kunne skyde en hvid pind efter eventuelle kanslerdrømme.