Anholdt i Aalborg: 20-årig fængslet efter desperat flugt fra svindelskandale

Chung Yoo-ra er tredje generation i en familie med særlige bånd til Sydkoreas detroniserede præsident, Park Geun-hye. Søndag aften blev hun anholdt i Nordjylland på flugt fra en skandale, der har rystet det asiatiske land.

ARKIVFOTO. Sydkoreanske Chung Yoo-ra er en kendt dressurrytter og ses her med sin guldmedalje ved Asian Games 20. september 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM HONG-JI

Søndag aften klokken 19.54 anholdt Nordjyllands politi en ung sydkoreansk kvinde i Aalborg. Siden er ordensmagten i det nordjyske blevet kimet ned af journalister fra internationale nyhedsmedier.

Den 20-årige kvinde hedder Chung Yoo-ra. Hun er professionel dressurrytter med bopæl i Tyskland. Og så er hun eftersøgt for sin rolle i en politisk skandale, hvor Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, nu står over for en rigsretssag.

Sagens kerne er forholdet mellem Chung Yoo-ras familie og præsidenten – og hvordan det forhold er blevet misbrugt. I løbet af de sidste mange måneder har den ene afsløring efter den anden fået skandalen til at vokse.

Svindel og afpresning er blandt de anklager, den sydkoreanske efterforskningsenhed har rettet mod Chung Yoo-ras mor, Choi Soon-sil. Hun er præsidentens gode veninde helt tilbage fra ungdomsårene og er i dag fængslet i Seoul anklaget for at bruge sin politiske forbindelse til at afpresse millionbeløb fra store virksomheder.

Præsidentens åndelige mentor

De to kender hinanden gennem det tredje familieled - Choi Soon-sils far Choi Tae-min. Han blev en slags åndelig mentor for Park Geun-hye tilbage i 1970’erne, hvor han drev sin egen sekt kaldet Det Evige Livs Kirke. Kulten kombinerede elementer fra kristendommen, buddhismen og koreanernes traditionelle naturreligion, mens Choi Tae-min selv proklamerede, at han var i kontakt med efterverdenen. Det er offentligt kendt, at han frem til sin død i 1994 havde stor indflydelse på Park Geun-hye.

Hvilken rolle barnebarnet Chung Yoo-ra har haft i hele forløbet, har hun ikke selv udtalt sig om. Hun har været på flugt i ugevis. Hun forlod sit hjem i Frankfurt i midten af november og gemte sig ifølge sydkoreanske medier i en suite på et luksushotel i Karlsruhe frem til starten af december. Den sydkoreanske TV-station TV Chosun fortalte sidste uge, at hun var så hurtigt ude af døren, at hun ikke fik sine kæledyr bestående af ti hunde og en kat med sig.

»Det lader til, at hun efterlod sine kæledyr, fordi det ville gøre hende mere synlig i offentlighedens øjne, hvis hun tog dem med sig på flugten. Det faktum, at Chung efterlod sine kæledyr, trods sin særlige tilknytning til dem, beviser, at hun var desperat og havde travlt med at stikke af,« rapporterede TV-stationen.

Har forhindret efterforskningen

I det hele taget har de sydkoreanske medier gjort deres for at finde frem til den 20-årige kvinde. De har været i hælene på hende hele vejen til Nordjylland, hvor hun til sidst dukkede op. Det var en sydkoreansk journalist, der gav politiet et tip om, hvor Chung Yoo-ra befandt sig. Hun bekræftede selv sin identitet og forklarede til politiet, at hun opholdt sig i Danmark i forbindelse med hestesport.

Sydkoreanske myndigheder vil sandsynligvis bede om at få hende udleveret hurtigst muligt. Nordjyllands Politi oplyser i en pressemeddelelse, at de er i dialog med Rigsadvokaten, som afventer en endelig udleveringsbegæring fra Sydkorea. Sker det, vil Chung Yoo-ra blive mødt med anklager om at have lagt hindringer i vejen for efterforskningen.

Hun risikerer også at stå over for nogle af de samme anklager som sin mor. Hendes luksuriøse liv i Tyskland og karriere som professionel sportsudøver, mener det sydkoreanske politi er blevet finansieret på illegal vis. Også særbehandling under Chung Yoo-ras uddannelse har vakt stor forargelse i den sydkoreanske offentlighed.

Ifølge en undersøgelse lavet af det sydkoreanske Uddannelsesministerium havde hun kun 17 skoledage det sidste år i gymnasiet - alligevel blev hun optaget på et af landets bedste universiteter. Da det kom frem, at universitetet havde bøjet egne regler for at gøre plads til Chung Yoo-ra, førte det til stor opstandelse. Det sydkoreanske uddannelsessystem er et benhårdt udskillelsesløb, hvor kampen om adgang til de bedste læreanstalter er intens. Chung Yoo-ras eksamensbevis fra gymnasiet er siden blevet annulleret, mens hun er blevet ekskluderet fra universitetet.

Chung Yoo-ra blev i dag fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Aalborg. Her blev hun varetægtsfængslet i fire uger, mens der tages stilling til spørgsmålet om udlevering.

Lasse Karner er Berlingskes korrepondent i Kina

Artiklen er opdateret klokken 18.23 med oplysning om varetægtsfængslingen af Chung Yoo-ra.