Angrebsmand ved Notre Dame har boet i Sverige og læst journalistik

Den mand, der tirsdag angreb politiet foran Notre Dame-kirken i Paris, er angiveligt en 40-årig mand med en mastergrad fra et svensk universitet.

Tirsdag omkring kl. 16.30 gik en mand til angreb mod fransk politi med en hammer foran Notre Dame-katedralen, der er en af byens mest populære turistattraktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIPPE WOJAZER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den mand, som tirsdag gik til angreb på politibetjente i den franske hovedstad Paris, har boet og studeret i Sverige.

Det skriver flere franske og svenske medier, blandt andet Aftonbladet, der har talt med mandens tidligere vejleder, professor Arnaud Mercier.

Der er tale om en mand i 40-års alderen, som er født i Algeriet, men som har boet i Sverige i en længere periode, hvor han har læst til journalist i Stockholm fra 2006-08. Det citerer det svenske medie den franske nyhedskanal LCI for.

Fra 2009-10 arbejdede manden angiveligt som freelance-journalist for flere svenske aviser og radiostationer blandt andet Sveriges Radio, Dagens Industri og Upsala Nya Tidning. Han skulle i den forbindelse, ifølge det svenske medie Expressen, have modtaget en journalistpris fra EU-Kommissionen.

De oplysninger bekræftes ifølge Expressen på mandens LinkedIn-profil, som journalister på mediet har set.

Manden skulle have taget en mastergrad på Uppsala Universitet, inden han for et par år siden forlod Sverige - Expressen skriver, at han ifølge det svenske folkeregister forlod landet i 2013 - og drog efter et kortere ophold i Algeriet til den østfranske by Metz for at læse en doktorgrad.

»Måske er jeg naiv. Men der var ikke det mindste spor, der tydede på, at han skulle være islamist. Han havde ikke skæg og gik ikke i specielle klæder,« siger professoren, der også fortæller, at manden talte med »en vis kærlighed« om Sverige, til Aftonbladet.

Ifølge flere medier har angriberen i en video svoret troskab til terrornetværket Islamisk Stat.

Tirsdag omkring kl. 16.30 gik en mand til angreb mod fransk politi med en hammer foran Notre Dame-katedralen, der er en af byens mest populære turistattraktioner.

Ifølge den franske indenrigsminister Gérard Collomb råbte angriberen »det her er for Syrien,« da han angreb og sårede en betjent.

Politiet besvarede angrebet ved at skyde mod manden, som blev »neutraliseret.«