Angrebene i Norge minut for minut

Få overblik over de dramatiske og chokerende hændelser i Oslo og på Utøya her:

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag den 22. juli 2011:


15:20
En mand klædt i politiuniform bliver set ved en hvid varebil på Grubbegata midt i Oslos regeringskvarter. Han viser sig senere at være højreekstremisten Anders Behring Breivik.

15.26 En meget kraftig bilbombe eksploderer midt i regeringskvarteret i centrum af Norges hovedstad. Vinduerne bliver blæst ud af blandt andet Statsministeriet.

15.28 De første sårede bliver akut behandlet af tilstrømmende personer på åben gade. Flere bæres væk med blod i ansigtet og på hænderne.

15.30 Talrige ambulancer ankommer til regeringskvarteret. Der bliver placeret klædestykker over mindst to livløse personer, som ligger på pladsen foran Statsministeriet. Kraftig røg, som kan ses over alt i Oslo, stiger fra den høje bygning.

16.15 Der er ingen meldinger om danske tilskadekomne, oplyser den danske ambassade i Oslo efter at have været i kontakt med norsk politi.

16.50 Norsk politi bekræfter, at mindst to personer er omkommet i eksplosionen, men vil endnu ikke oplyse, om der er tale om terror. Samtidig er der meldinger om folk, som stadig befinder sig inde i de beskadigede regeringsbygninger uden at kunne komme ud.

16.57: Klædt ud som betjent ankommer Anders Behring Breivik til fastlandet ud for øen Utøya, hvor unge socialdemokrater holder sommerlejr. En færgeskipper på skibet Thorbjørn modtager en melding om, at "politimanden" ønsker færgetransport til øen. Breivik efterlader sin varevogn på fastlandet og sejler over.

16:58 De norske stortingsmedlemmer evakueres i bomberum af frygt for flere eksplosioner i Oslo.

17.10 På et pressemøde bekræfter norsk politi, at eksplosionerne er forårsaget af en bombe. Myndighederne opgraderer situationen til højeste alarmberedskab. Der indføres katastrofeberedskab på Oslos hospitaler.

17.26 Politiet i Nordre Buskerud får den første alarmmelding om skyderier på Utøya. Få minutter senere får politiets operationscentral i Oslo samme melding og indleder et samarbejde.

17.45 Området omkring Regeringskvarteret i Oslo evakueres af frygt for flere bomber.

17.50 Mindst 45 skud er affyret på Utøya, hvor 560 deltagere - primært unge - finder sted. Øjenvidner beretter om adskillige dræbte.

17.52: Den første politipatrulje ankommer til fastlandet, hvorfra den kan se over til Utøya og høre skuddene. Men betjentene må vente på en båd.

18.00
PET skærper sikkerhedsforanstaltningerne omkring norske interesser i Danmark. Københavns Politi øger samtidig beredskabet omkring blandt andet den norske ambassade.

18.09 Politiets svært bevæbnede beredskapsstyrke ankommer til fastlandet ved Utøya og gør straks klar til at krydse over vandet.

18.25 Beredskabstropperne går i land på Utøya.
 
18.27 Anders Behring Breivik pågribes og overgiver sig uden kamp til politiet. Han har stadig masser af ammunition på sig og er tungt bevæbnet.

19.20 Politiet bekræfter, at »en yngre hvid mand af norsk udseende« er pågrebet på Utøya. Anders Behring Breivik har skudt i mindst halvanden time. Hans bil med flere våben findes på kajen på fastlandet.

19.35 Norsk politi oplyser, at mindst syv personer er dræbt i bombeeksplosionen i Oslo. Kort efter bekræfter politiet, at der er en sammenhæng mellem bomben og massakren på Utøya.

20.20 Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykker dyb medfølelse med nordmændene. Han er forfærdet, siger han. USAs præsident Obama siger, at angrebet er »en påmindelse om, at hele det internationale samfund har noget på spil i forhold til at forhindre terror.«

20.25 Øjenvidner siger til norske medier, at der mindst er 20-30 dræbte på Utøya. Dykkere og helikoptere leder nu efter personer i vandet rundt om øen, fordi flere har forsøgt at svømme i sikkerhed. Barske billeder viser adskillige lig på bredden.

21.24 Terrorgruppen Ansar al-Jihad al-Alami tager ansvaret for bombeangrebet i Oslo, skriver The New York Times. Det viser sig senere, at gruppen ikke har noget som helst at gøre med terrorhandlingen.

21.29 Anders Behring Breivik sættes i forbindelse med både bomben i Oslo og det efterfølgende skyderi på Utøya. Politiet vil endnu ikke udelukke flere drabsmænd. Vidner siger, at mindst én anden har skudt på øen, men det viser sig senere ikke at holde stik.

23.00 Natten igennem stiger det bekræftede dødstal dramatisk. Det samlede tal bliver opgjort til 93. I alt meldes 97 personer såret og fem personer fra Utøya savnes stadig. Hvor mange, der savnes fra Regeringskvarteret er på nuværende tidspunkt uklart. 

Opsummering I dagene efter angrebene falder de endelige dødstal på plads, og de er lavere end først antaget af politiet. I alt dræbte Anders Behring Breivik 69 personer på øen Utøya, og otte mistede livet på grund af bomben i Oslo. Dermed blev i alt 77 mennesker dræbt i angrebene den 22. juli 2011.

Søndag
Under en stærkt følelsesladet tale i domkirken i Oslo siger den norske statsminister Jens Stoltenberg:
- Det føles som om, der er gået en evighed siden massakren. Det har været timer, dage og nætter fyldt med sorg, fortvivlelse, vrede og gråd. I dag sørger vi alle.

Mandag Ved et enormt mindeoptog i Oslo siger Stoltenberg til de mere end 150.000 fremmødte nordmænd:
- Ondskab kan dræbe et menneske, men aldrig besejre et helt folk.