Angreb og trusler: IS afleder opmærksomheden fra Kobane

Angrebet i Libyen og trusler om at skære halsen over på gidsler fra Japan og Jordan er dele af en afledningsmanøvre. IS er desperat for at aflede opmærksomheden fra nederlaget til kurderne i Kobane.

Libyske sikkerhedsstyrker omringede tirsdag Corinthia Hotel i hovedstaden, Tripoli, hvor mindst otte blev dræbt i forbindelse med et bilbombeangreb, som udviklede sig til et gidseldrama på det populære luksushotel. IS har taget ansvaret for angrebet. Foto: Mahmud Turkia/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ISMAIL ZITOUNY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Islamisk Stat (IS) er på flugt fra Kobane, men svarer igen på næsten alle andre fronter og skaber nyheder, der overskygger kurdernes sejr.

IS har eksempelvis taget skylden for tirsdagens dødelige angreb mod Corinthia-hotellet i den libyske hovedstad, Tripoli, hvor mindst 11 mistede livet. Samtidig har IS udsendt en lydfil, hvor det japanske gidsel freelance journalisten Kenji Gotos stemme høres. Medmindre Jordan inden for 24 timer løslader en kvinde, der forsøgte at udføre en selvmordsaktion i Jordan i 2005, vil IS skære halsen over på både Kenji Goto og den jordanske pilot Muath al-Kasasbeh. Hermed har IS, som ønsket, allerede fjernet dele af den internationale opmærksomhed omkring Kobane.

Skal vi tro IS er meget mere i vente. Terrororganisationen opfordrer igen til angreb mod vestlige mål som i Canada og Australien og praler desuden af at have terrorceller, som kun venter på angrebsordrer, plantet rundt omkring i Europa.

IS, der har formået at ekspandere under de seneste tre måneders koalitionsbombninger, kender sin styrke og udnytter sin popularitet til fulde. 6.000 IS-krigere meldes dræbt, og alligevel fortsætter organisationen med at kæmpe på et væld af fronter. Nederlaget i Kobane kommer efter mere end fire måneders hårde kampe, hvoraf koalitionen har brugt droner og kampfly i tre måneder.

Topstyret paraplyorganisation

Det er en fejl, at tro, at IS kun er et tiltrækkende varemærke, der inspirerer unge i øst og vest på grund af sine erobringer i Irak og Syrien. IS har den tiltrækningskraft, men organisationen er også topstyret. Højtstående medlemmer sendes til fjerne dele af Mellemøsten – Libyen, Yemen, og Sinaihalvøen – for at skabe kontakt til enheder, der er loyale over for den selverklærede kalif al-Baghdadi i Raqqa. Nogle af disse grupper har tidligere været under al-Qaedas paraply. Men i dag er de IS.

Når kontakten til de grupper er skabt, indgår de i Islamisk Stats regionale netværk, der strækker sig langt uden for Syriens og Iraks grænser. Disse netværk modtager instruktioner og ordrer fra de såkaldte igangsættere og mellemmænd, der formodes at have direkte kontakt til organisationens ledelse i begge lande.

Allerede for tre måneder siden blev IS for alvor synlig i Libyen, da organisationen holdt parade i den lille by Derna. I dag synes ingen at være i stand til at vurdere, hvor mange libyske grupper, som har svoret troskab til IS. For ikke at tale om, hvor stor en trussel organisationen udgør i landet. Men Corinthia-angrebet har gjort IS til en faktor i et kaosramt land, hvor mange af de knap 20.000 skuldermissiler, der blev plyndret fra militærbaser, da Muammar Gaddafi faldt, stadig er til salg for højeste bud.

Next stop Irak

I den egyptiske Sinai-ørken har en lignende udvikling fundet sted i samme tidsperiode. Tidligere al-Qaeda-netværk er blevet hvervet, måske købt til at tjene Islamisk Stat.

Det samme gælder dele af al-Qaedas yemenitiske netværk, som anses for at være den hårdeste kerne i al-Qaeda og mest professionelle, når det eksempelvis kommer til udvikling af sprængfarlig væske, der er vanskelig at spore.

IS fornemmer, at det næste store slag efter Kobane bliver slaget om den irakiske storby Mosul, hvor IS har sit irakiske hovedkvarter. Siden november har eksperter talt om, at organisation vil trække sig ud af Irak af taktiske årsager, fordi koalitionsbombningerne rammer for hårdt. Men indtil videre er IS stadig i offensiven i både Irak, dele af Syrien og skridt for skridt også i andre dele af Mellemøsten.