Angreb mod Muhammed-udstilling i USA: To dræbt

Geert Wilders havde netop forladt bygningen, hvor han havde holdt tale om ytringsfrihed og som huser en udstilling om Muhammed-tegninger.

Den hollandske højrefløjspolitiker Geert Wilders har lagt dette billede af sig selv og sikkerhedsvagterne på Twitter efter attentatforsøget i Garland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Twitter
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: En udstilling om Muhammed-tegningerne og en tale af den hollandske politiker og anti-islamist Geert Wilders i Dallas i Texas blev afbrudt, da to foreløbig ukendte gerningsmænd åbnede ild mod en sikkerhedsvagt. De blev øjeblikkeligt dræbt af politiet.

Kulturcentret, der ligger i Dallas-forstaden Garland, har tidligere været centrum for et andet arrangement - nemlig et i januar hvor 2000 mennesker var samlet for at fordømme islamofobi, og hvor ledende amerikanske muslimer holdt taler og fordømte Muhammed-tegningerne.

Men i går aftes husede centret så et arrangement til støtte for »ytringsfrihed«, hvor Geert Wilders holdt en tale, og hvor kunstnere udstillede portrætter af profeten Muhammed. Udstillerne var blevet lovet 10.000 dollar i præmie til den tegning, der ville blive kåret som den bedste.

Geert Wilders havde ifølge eget udsagt netop forladt bygningen, da skuddene faldt. To personer, der åbnede ild, blev dræbt af politiet, og deres bil er ved at blive undersøgt for eventuellt sprængstoffer. Man ved stadig ikke, hvem de to personer er.

På Twitter takker den hollandske højrefløjspolitiker og islamkritiker Geert Wilders de amerikanske sikkerhedsvagter, der afværgede attentatforsøget.

Beboerne havde frygtet, at sådan noget ville ske, fordi den her begivenhed blev arrangeret af The American Defense Initiativ AFDI, som netop bookede det samme kulturcenter i protest mod mødet, der fordømte Muhammed-tegningerne.

En af de amerikanske muslimers hovedorganisationer, CAIR, har tidligere sagt, at de kendte til mødet, men at de ikke havde tænkt sig at protestere over det eller at møde op for at protestere. Men alligevel var beboerne utrygge ved, at dette kulturcenter var ved at blive et mødested for både tilhængere og modstandere af Muhammed-tegningerne.

Der blev øjeblikkelig draget sammenligninger med terroraktionen i København, og der har i flere måneder været en heftig diskussion i USA om netop offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne ikke alene efter terrorangrebet i København, men også på grund af terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

Debatten har været betydelig mere skarp end ved tidligere lejligheder, fordi amerikanerne er splittede i spørgsmålet. Religionsspørgsmål er et ømfindigt emne for amerikanerne, fordi de færreste ønsker at provokere andre religioner, men det her angreb netop i det samme kulturcenter, som tidligere har huset et modsat møde, vil helt sikkert få diskussionen til at blusse op igen.