Angreb i Frankrig rejser spørgsmål om nye trusler

Hollande har beordret, at et drab og et forsøg på at sprænge en fabrik i luften skal efterforskes som terror.

Fransk politi omringede hurtigt fabrikken Air Products company i Saint-Quentin-Fallavier i nærheden af Lyon efter terrorangrebet i går. Foto: Philippe Desmaze Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Yassin Salhi var i de franske myndigheders søgelys fra 2006 til 2008, men ingen kunne forudse gårsdagens brutale begivenheder. Syv år senere er den 35-årige franskmand nu blevet udpeget som gerningsmanden bag mordet og halshugningen af sin chef og forsøget på at sprænge en kemikaliefabrik i luften med sin bil.

Sent i går var der fortsat ikke nogen klare svar. Inden han blev anholdt på gerningsstedet, havde Salhi i byen Saint-Quentin-Fallavier i det sydlige Frankrig ifølge vidner kørt sin bil ind i gasflasker for at få dem til at eksplodere og han havde placeret sin chefs afhuggede hoved med en arabisk indskrift sammen med et islamistisk flag på fabrikken Air Products, der har en amerikansk ejer.

Den lokale avis »Le Dauphine« oplyste, at det afhuggede hoved var blevet fundet på et hegn ved fabrikken. To personer blev såret ved aktionen.

Den franske præsident, Francois Hollande, hastede hjem fra EU-topmødet og erklærede, at Salhis handling »bærer alle tegn på terror« og hævede antiterrorberedskabet til højeste niveau for de kommende tre dage. I første omgang forlød det, at der havde været to om angrebet, men siden oplyste myndighederne, at de ikke længere var sikre. Tilsyneladende fordi »den anden« kunne være den dræbte chefs krop.

Det store spørgsmål, som franske sikkerhedseksperter nu efterforsker, er, om militante islamister dirigerede Salhi til sin handling, og om der er forbindelser til fredagens øvrige terrorangreb i Tunesien og Kuwait. I så fald kan sporene pege på en »sovende terrorcelle«, der kan signalere en øget trussel mod Europa.

Salhi blev sat under overvågning, da han var begyndt at besøge en moské kendt for radikale synspunkter og i 2006 tog forbindelse til salafist-bevægelser, der er kendt for en fundamentalistisk tolkning af islam, men to år senere besluttede myndighederne at se i andre retninger.

Nye bekymringer

I går kom det frem, at Salhi arbejdede med pakkeudbringning og var et kendt ansigt på fabrikken. Han boede ifølge franske medier i Lyon-forstaden Saint Priest, og hans hustru sagde i et interview i går, at de havde en »normal familie«. Hun blev senere i går tilbageholdt af politiet, men det blev ikke oplyst, om hun var under mistanke for at have medvirket til drabet og angrebet. I alt fire mennesker skal være blevet anholdt i forbindelse med angrebet.

For Frankrig er det en ny bekymring efter de blodige angreb i januar på et religiøst jødisk supermarked og satirebladet »Charlie Hebdo«.

De franske efterforskere vil også skulle se på, at direktøren for fabrikken Air Product er en iranskfødt amerikaner. Militante islamister har udpeget Frankrig som en hovedfjende efter de franske militæroperationer i Nordafrika og Mellemøsten. USA er ærkefjenden for såvel al-Qaeda som Islamisk Stat, og det shiamuslimsk dominerede Iran er blevet en modstander for fundamentalistiske sunnimuslimske grupper.