Angela Merkels afløser er havnet i »krænkelsesshitstorm« – det var aldrig hændt for kansleren

CDUs nye formand, Annegret Kramp-Karrenbauer, fortalte torsdag en vittighed til det tyske karneval. Siden har Tyskland været på den anden ende. Har tyskerne ingen humor, eller er der grænser for, hvad politikere må sige til karnevallet? Det diskuterer tyskerne nu intenst.

De fleste tyskere regner med, at Annegret Kramp-Karrenbauer (t.v.) vil afløse Angela Merkel som kansler. Efter en tale ved det tyske karneval er Annegret Kramp-Karrenbauer havnet i et stormvejr. Hun blev formand for CDU i december 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH

Det var aldrig sket for kansler Angela Merkel. Som østtysker og protestant er karneval, der primært bliver fejret i Tysklands katolske delstater, alt andet end hendes livret. Når hun traditionen tro tager imod det tyske karnevalsforbund i det tyske statsministerium, ligner hun ofte én, der helst ville være det hele foruden. Og den kontrollerede kansler kunne da heller aldrig finde på at holde en satirisk tale iklædt kostume.

Hendes afløser i CDU-formandsstolen, Annegret Kramp-Karrenbauer, færdes som katolik fra Saarland i det sydvestlige Tyskland ganske anderledes hjemmevant i »karnevalisternes« såkaldte femte årstid. De seneste år har hun hvert år i Saarland optrådt som rengøringskonen Gretel fra parlamentet i Saarbrücken, Saarlands hovedstad.

I torsdags holdt Annegret Kramp-Karrenbauer en satirisk tale i Baden-Württemberg ved Stockacher Narrengericht, og den tale skaber nu furore. Så stor opstand, at flere forlanger en undskyldning fra kvinden, som de fleste regner med bliver Tysklands næste kansler.

Egentlig må man sige hvad som helst under karnevallet, og politikerne må tåle meget. Ved mandagens traditionelle karnevalsoptog i Düsseldorf blev USAs præsident, Donald Trump, og den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, således fremstillet som aktører i motorsavsmassakren i forbindelse med drabet på journalisten Jamal Khashoggi.

Da CDUs formand, der af alle kun kaldes AKK, torsdag så selv fyrede en vittighed af, faldt der brænde ned. Vittigheden handlede om mænd, der ikke længere tør være mænd. For at illustrere sin pointe henviste hun til, at bystyret i Berlin har indført »unisextoiletter for det tredje køn« (transseksuelle, red.).

»Det er for mænd, der ikke ved, om de stadig må stå op og tisse, eller om de skal sidde ned. Det er derfor, de har indført de toiletter,« sagde Annegret Kramp-Karrenbauer til stor moro for tilhørerne.

AKK skal undskylde

Videoen gik søndag viralt under hashtagget »AKKgate«. Det tyske LGBT-forbund (LSU) har forlangt en undskyldning, da der skal være grænser for, hvad man kan sige om mindretal til karnevallet, mener LSU.

»Politisk korrekthed eller ej. Nogle synes sikkert, det er overdrevet, men der må være grænser. Man fortæller jo heller ikke vittigheder om andre mindretal,« siger formanden for LSU, Alexander Voigt, til radiostationen SWR-Aktuell.

Også CDUs regeringspartner, SPD, mener, at Annegret Kramp-Karrenbauer er gået for vidt. Partiets generalsekretær, Lars Klingbeil, kalder udtalelsen »respektløs«.

Annegret Kramp-Karrenbauer har tidligere modsat sig vielser af homoseksuelle og ligger værdipolitisk til højre for Angela Merkel.

Annegret Kramp-Karrenbauer har mere end antydet, at hun satser på at danne en regering med De Grønne efter et valg, men også De Grønnes formand, Annalena Baerbock, mener, at Annegret Kramp-Karrenbauer bør undskylde. Vittigheder kan jo ende galt, »men hvis man ikke undskylder, så ligger der mere bag,« siger hun til avisen Die Welt.

Selv om der er kritiske toner i Annegret Kramp-Karrenbauers parti, er der også mange, der bakker hende op. Blandt dem politikeren Phillip Amthor, der peger på, at hårdt optrukne pointer nu engang er en del af det tyske karneval.

»Er humorvagtrådet på vej?«

Det konservative nyhedsmagasin Cicero skrev mandag, at sagen viser, at Tyskland har et »humorproblem«, og at det kun er et spørgsmål om tid, før der kommer et »humorvagtråd«. Dette skyldes også, at tysk TV i weekenden ikke valgte at vise en vittighed, hvor en kvinde midt under en karnevalstale gik op på scenen og forlangte en undskyldning fra komikeren. Han havde gjort grin med Annegret Kramp-Karrenbauers lange navn. Ifølge kvinden ville man imidlertid ikke have gjort grin med navnet, hvis Annegret Kramp-Karrenbauer var en mand.

Kansler Merkels talsmand, Steffen Seibert, meddelte mandag, at »han ikke kommenterer karnevalstaler«. Ifølge Annegret Kramp-Karrenbauers talsmand ville CDU-formanden ikke selv udtale sig mandag.

I december indførte den tyske Forbundsdag en lov, der muliggør, at tyskere kan registrere sig som »diverse« og ikke længere mand eller kvinde.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland