Angela Merkel: »Usmageligt«, hvis gerningsmanden er kommet som flygtning

Den tyske kansler, Angela Merkel, er chokeret over angrebet på et julemarked i Berlin, og hun er særligt oprørt over forlydender om, at gerningsmanden er kommet til Tyskland som flygtning, siger hun på et pressemøde.

Den tyske kansler, Angela Merkel, har holdt pressemøde om angrebet på et julemarked i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en meget vanskelig dag.«

Sådan indleder den tyske kansler Angela Merkel sit pressemøde tirsdag, dagen efter at en lastbil har kørt direkte ind i en menneskemængde på et julemarked på Breitscheidtplatz i Berlin. Et angreb, der indtil nu har kostet 12 mennesker livet og såret 48.

Den tyske kansler gør det klart, at man må gå ud fra, at der er tale om et terrorangreb, og så kommenterer hun også flere mediers beretning om, at gerningsmanden angiveligt er en 23-årig pakistaner, der er kommet til Tyskland i februar som flygtning.

»Jeg ved, at det vil være særdeles vanskelig for os alle at bære, hvis det bekræftes, at et menneske, der har begået dette attentat, er kommet til Tyskland og har bedt om beskyttelse og asyl,« siger hun ifølge Bild og fortsætter:

»Det ville være usmageligt over for de mange mennesker, der er engageret i flygtningehjælp og over for de mange mennesker, som virkelig har behov for vores beskyttelse.«

Kansleren gør det klart, at de skyldige for angrebet vil blive straffet, så hårdt som de tyske love tillader.

»Et helt land er med ofrene og overlevende forenet i dyb sorg,« siger hun.

Tirsdag eftermiddag vil Angela Merkel sammen med Berlins borgmester og landets indenrigsminister besøge julemarkedet ved Breitscheidtplatz for at vise deres sympati.

Artiklen fortsætter under grafikken

Efter angrebet på julemarkedet og forlydender om, at gerningsmanden er kommet til Tyskland med flygtningestrømmen, har flere delstaters indenrigsministre udtalt sig kritisk om landets flygtningepolitik, som generelt har været et emne, der virkelig har delt vandene i Tyskland i længere tid.

Indenrigsministeren i delstaten Bayern, Joachim Herrmann (CSU), har opfordret til en revision af hele den tyske flygtningepolitik.

»Hvis det bekræftes, at at dette angreb blev begået af en person, som er kommet ind i landet som asylansøger, så må det i Berlin snart igen føre til grundlæggende overvejelser over, hvordan modtagelsen af flygtninge er indrettet,« siger han ifølge Die Welt.

Joachim Herrmann har også tidligere krævet strengere kontrol med flygtningetilstrømningen i Tyskland, ligesom han har talt for, at det skal være lettere for myndighederne at udvise kriminelle flygtninge. Der har generelt været fremgang for asylkritiske partier ved lokalvalg i Tyskland den seneste tid, og mens den tyske regering igen og igen har fastslået, at man ikke kan sætte lighedstegn mellem flygtninge og terrorister, har Angela Merkel samtidig lagt op til en mere skærpet holdning til asyl.

Formand for delstaternes indenrigsministre, Klaus Bouillon (CDU), har efter mandagens angreb i Berling udtalt, at Tyskland er i en krigstilstand.

»Vi er nødt til at konstatere, at vi er i en krigstilstand, selvom nogle mennesker, som altid kun ser det gode, ikke ønsker at erkende det,« siger han ifølge Die Welt.