Andreas Mogensen i katastroferamte Houston: »Det er helt, helt vildt«

Andreas Mogensen, der for tiden arbejder i Houston, fortæller, at han og familien er i sikkerhed, selvom de kun bor 300 meter fra de voldsomme oversvømmelser.

Den danske astronaut Andreas Mogensen er i øjeblikket udstationeret hos NASA i Houston, og har derfor oplevet naturkatastrofen Harvey på tæt hold. Han fortæller, at han og familien har været »meget, meget heldige«, da deres hus ikke er blevet oversvømmet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Store dele af Houston og omegn er stadig begravet under store mængder vand, mens andre har været heldige at undgå de værste vandmasser. Blandt de mere heldige er den danske astronaut Andreas Mogensen:

»Tidligere i dag var jeg inde på Berlingskes hjemmeside, hvor I har lagt en kort video ind, som viser nogle af oversvømmelserne. Den første halvdel af den er optaget nær noget, der hedder White Oak Bayou. Vi bor cirka 300 meter derfra, og de stier, man kan se langs græsset, er der, hvor jeg normalt løber,« fortæller han over telefonen til Berlingske.

Se videoen her:

 

Heldigvis bor han og familien i et område af Houston, der kaldes for »The Heights« (Højderne, red.) - netop fordi det ligger højere end resten af byen. Derfor har kvarteret ikke oplevet de samme problemer, som store dele af byen har:

»Nogle af broerne på videoen er 30 meter høje, og når du ser dem normalt, så ville du tænke, at vandet umuligt kunne stige så højt op. Det er helt, helt vildt. Vi er bare heldige, at vi lige bor lidt højere end toppen af White Oak Bayou,« fortæller Andreas Mogensen.

På Twitter delte astronauten mandag et billede af oversvømmelserne, så hans cirka 65.000 følgere kunne se, at han ville få vanskeligt ved at komme på arbejde.

Faktisk ville der heller ikke været nogen grund til at møde ind:

»NASA er lukket, fordi de også har været under vand. Formentlig åbner de først om en uges tid, undtagen for de vigtigste funktioner« siger Andreas Mogensen og fortsætter:

»Jeg har faktisk en vagt i kontrolcentret i morgen, men om jeg kan komme derind, ved jeg ikke.«

Andreas Mogensen er udstationeret i Houston, hvor han repræsenterer det europæiske rumagentur ESA hos de amerikanske kolleger i NASA.

Han fortæller, at hans kolleger, der var på arbejde henover weekenden, blev fanget af regnen og har sovet på deres kontorer.

Efter planen skal tre astronauter vende tilbage til Jorden fra den internationale rumstation henover weekenden, og derfor er det kritisk, at der er bemanding i kontrolcentret hos NASA.

»Vandet er forsvundet, herfra hvor vi bor. Men hver gang, vejen for eksempel dykker ned for at komme under motorvejen, så er der fyldt med vand, så man skal stadig passe meget på. Man kan ikke køre alle steder hen endnu,« fortæller han.

Selvom han og familien ikke selv er blevet direkte berørt af naturkatastrofen, kan man ikke undgå at blive berørt, fortæller Andreas Mogensen:

»Det er en underlig fornemmelse at sidde og se i fjernsynet, hvordan andre omkring én har det virkelig slemt. Der er familier, der har siddet oven på deres tage og ventet på at blive evakueret fra oversvømmelserne, så vi har været rigtigt heldige.«

Han fortæller, at supermarkedet i hans nabolag stadig har åbent og har varer. De lukker dog kun 50 kunder ind ad gangen for at undgå kaos. Så der er lang kø ude foran butikken:

»Vi har lige været i supermarkedet for at købe bleer og alt mulig andet, som vi har været nede for at donere i en lokal legetøjsforretning til de trængende. Alle her i nabolaget samler ting sammen og sørger for, at det bliver kørt ned til dem, der har behov for det.«