Andreas Kamm: EU lukker øjnene for overgreb i Libyen

Det flugter ikke med EU's værdier, når EU-regeringerne stiltiende ser på, mens de libyske myndigheder tvinger migranter og flygtninge på Middelhavet tilbage til interneringslejrene. Det mener generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp

Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, revser EU for at lade stå til, mens migranter og flygtninge udsættes for overgreb i Libyen (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

De humanitære organisationers beslutning om midlertidigt at suspendere redningsindsatsen i Middelhavet, er ikke blot en dårlig nyhed for de mange migranter og flygtninge i Libyen. Beslutningen vidner også om et EU, som reelt lukker øjne og ører, mens de såkaldte myndigheder i det borgerkrigsramte og opløsningstruede Libyen »løser« udfordringen på Middelhavet med metoder, der på ingen måde flugter med EUs værdier.

Det mener generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm.

»Jeg tvivler på, at Libyen har den kapacitet og den beslutningskraft, der skal til for at stå for eftersøgnings- og redningsindsatsen i Middelhavet. Derfor er det bekymrende, at de libyske myndigheder nu skræmmer de humanitære organisationer væk,« siger Andreas Kamm med henvisning til, at Læger uden Grænser, Red Barnet og andre NGO’er midlertidigt har indstillet deres redningsindsats i havet ud for Libyen efter trusler fra den libyske kystvagt.

Fra asken til ilden

 

Ifølge Andreas Kamm er det ekstra bekymrende, fordi endnu flere migranter og flygtninge nu vil blive trukket tilbage til Libyen efter at være blevet pågrebet til havs af landets kystvagt.

»Det er jo at sende folk fra asken til ilden. Det er altså ingen løsning at sende migranterne og flygtningene tilbage til de interneringslejre, hvor de er blevet mishandlet, inden de fik en plads ombord i en gummibåd. Det kan EU ikke bare nikke ja til. Forholdene i disse lejre er jo forfærdelige,« siger Andreas Kamm.

Den libyske kystvagt støttes økonomisk af EU, som derfor også har et medansvar for kystvagtens handlinger.

»Det, der foregår nu, flugter ikke med EU's værdier, og det EU står for,« fastslår generalsekretæren, der også peger på, at dele af de libyske myndigheder ifølge flere rapporter er involveret i menneskesmuglingen over Middelhavet.

Men EU siger, at man vil forbedre forholdene i de libyske lejre?

»Ja, men det ville have været rigtigt fornuftigt at have det på plads, inden man nikker ja til, at den libyske kystvagt sender folk retur. Man forbedrer ikke bare lejrene i Libyen fra den ene dag til den anden. Libyen er et forfærdeligt vanskeligt sted at arbejde,« siger generalsekretæren i Dansk Flygtningehjælp, der selv har et program i Libyen.