Anders Samuelsen: Alle danskere skulle sendes til Kina

Det ville være fordelagtigt for den hjemlige debat om fremtidens Danmark, hvis alle danskere tog en uges ophold i Kina, mener udenrigsminister Anders Samuelsen, der i går var i Beijing.

Danmark og Europa skal op i et højere tempo, hvis vi vil undgå at blive overhalet af fremadstormende økonomier som den kinesiske.

Det mener Anders Samuelsen (LA), der på tre dage har besøgt tre kinesiske storbyer under sit første officielle Kina-besøg i rollen som udenrigsminister.

»Alle danskere burde sendes en uge til Silicon Valley og en uge til Kina. Det ville være utrolig hjælpsomt i forhold til den nationale debat om, hvad vi skal leve af i fremtiden, for kommer man herud, kan man ikke blive andet end opmærksom på, at der findes folk rundt omkring i verden, der ikke nødvendigvis venter på, at vi kommer op i gear hjemme i Danmark,« siger Anders Samuelsen.

Hvor den første del af den kinesiske rundtur primært handlede om at skaffe flere kinesisk turister til Danmark og at brande danske virksomheder i Kina, var Anders Samuelsen i går kommet til den politiske del af programmet.

I Beijing mødtes han bl.a. med den kinesiske udenrigsminister Wang Yi samt den udenrigspolitisk toprådgiver for Kinas ledelse, Yang Jiechi.

»De er optimister. De ser sig selv spille en stadig voksende rolle,« forklarer den danske minister.

»Det er sådan i international politik, at når der opstår et vakuum, bliver det fyldt ud. Det har vi set i Syrien, hvor amerikanerne valgte ikke at blande sig, hvorefter Iran og Rusland gik ind og fyldte tomrummet ud. I Kina ser man det sådan, at der har været en kort parentes, hvor de ikke var den vigtigste nation i verden, og at de nu er på vej til at genvinde deres position. De kommer til at fylde mere, hvis andre vælger at trække sig,« fortsætter han.

Set fra Beijing er landets økonomiske styrke og betydning for den globale vækst ikke i tilstrækkelig grad blevet omsat til international indflydelse. Men at Kina kommer til at fylde mere international, hersker der ifølge Anders Samuelsen ingen tvivl om.

»De søger indflydelse på en lang række felter. De er aktive i Afrika, de har en stor rolle i forhold til Nordkorea, de vil være en spiller i balancen mellem USA, Europa og Rusland. Der er ikke det sted, hvor de ikke kommer til at spille en rolle. Når man står over for en nation med 1,3 milliarder mennesker, der er på vej frem for fuld fart, så skal man berede sig på, at de vil søge indflydelse,« siger han.

Særligt efter Donald Trump har taget plads i Det Hvide Hus, har den kinesiske regering og toppen af Kommunistpartiet forsøgt at positionere Kina som en global leder inden for klima- og energispørgsmål og som en fortaler for frihandel.

På begge områder er Kina blevet beskyldt for selv at gøre for lidt. Det europæiske handelskammer i Kina gør meget ud af at påpege, at kinesiske virksomheder kan dumpe priserne på eksportvarer som følge af statsstøtte, og at europæiske virksomheder ikke har samme adgang til det kinesiske marked, som tilfældet er den anden vej.

»Det er ikke nok at sige, at man går ind for en global økonomi og fri verdenshandel. Man må se på, hvad den konkrete handling bag ved er. Det skal vi selvfølgelig holde øje med,« siger Anders Samuelsen.