Anders Fogh: Vi må ikke være naive over for Rusland

De fem nordiske lande udvider nu det militære samarbejde som svar på Ruslands aggression i Ukraine og de mange russiske militærfly over Østersøen. Tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen advarer mod at undervurdere truslen fra øst.

Urolighederne i Ukraine er i virkeligheden et led i en større russisk plan, der handler om, at russerne vil genetablere russisk storhed og en zone af russisk indflydelse, konstaterer tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: De mange russiske provokationer i luftrummet over Østersøen og Ruslands aggression mod Ukraine får nu de fem nordiske lande til at øge det militære samarbejde. Det vil blandt andet betyde flere fælles øvelser og bedre udveksling af efterretninger.

»Den russiske handlemåde er den største udfordring mod den europæiske sikkerhedssituation,« indleder forsvarsministrene fra Danmark, Finland, Norge og Sverige samt den islandske udenrigsminister en fælles kronik i fredagens udgave af den norske avis Aftenposten.

Og ifølge tidligere statsminister og NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er der god grund til at tage »daglige trusler fra russisk side og provokationer fra det russiske luftvåben« seriøst. Fogh, der nu driver sit eget konsulentfirma Rasmussen Global, mener, at Ruslands ageren i Ukraine skal ses i et større og mere omfattende perspektiv. Han er derfor ikke særlig optimistisk med hensyn til våbenhvilen i Ukraine.

»Baseret på de hidtidige erfaringer er jeg desværre ikke alt for optimistisk, fordi det her i virkeligheden er led i en større russisk plan, der går langt videre end Ukraine. Det handler om, at russerne vil genetablere russisk storhed og en zone af russisk indflydelse i det nære naboområde, og at Rusland vil forhindre Ukraine, Georgien og andre lande i at søge nærmere tilknytning til EU og NATO. Og til brug for det, har de behov for de konflikter, der ligger og simrer hele tiden, og de har behov for at udpine naboerne økonomisk. Det er sådan, jeg ser det, og det må gøre én noget skeptisk,« siger Anders Fogh Rasmussen.

»Det er i hvert fald vigtigt, at Vesten på ingen måde er naiv og blåøjet, men er fuldstændig klar over, hvad der er den russiske strategi og de russiske mål,« tilføjer han.

Afgørende at holde sammen

Derfor er det ifølge den tidligere NATO-generalsekretær helt afgørende, at landene i NATO og i EU bliver ved med at holde sammen og modstå Ruslands forsøg på at skabe særlige alliancer med en række europæiske lande som senest set ved den græske premierministers besøg i Moskva i onsdags.

»Jeg synes indtil nu, at Vesten skridt for skridt har gjort, hvad der var muligt og nødvendigt at gøre. Og på trods af alle forsøg på at splitte EU og USA og Vesten i det hele taget, så er det indtil nu lykkedes at holde Vesten samlet, og det er vigtigt. For noget af det, der i den grad kan tjene russiske interesser, er, hvis man får splittet EU, NATO og det transatlantiske samarbejde, og derfor er det afgørende at holde sammen på tværs,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Det er også i det lys, at det udvidede nordiske militærsamarbejde skal ses.

Mens Danmark både er medlem af EU og NATO, er Island og Norge medlemmer af NATO, men ikke af EU.

Finland og Sverige er omvendt medlemmer af EU, men ikke af NATO – og de to lande har heller ingen planer om at blive det.

»Den russiske øvelses- og efterretningsvirksomhed i vort nærområde øges. Det mærkes tydeligt i østersøregionen. Den russiske propaganda og den politiske manøvrering bidrager til at så splid mellem landene og i organisationer som NATO og EU. Der ligger et stort ansvar på Rusland for at vende denne negative udvikling,« skriver de fem ministre i kronikken.

Et horribelt eksempel

NATOs nuværende generalsekretær, Jens Stoltenberg, som er tidligere norsk statsminister, glæder sig over det nye nordiske samarbejde. Han ser det som en styrkelse af NATOs i forvejen omfattende partnerskab med Sverige og Finland.

»Dette samarbejde vil uden tvivl forbedre deres evne til at arbejde sammen om en lang række felter, herunder træning. Et tættere samarbejde mellem de nordiske allierede og partnere vil også give en yderligere mulighed for at styrke det gode samarbejde, som NATO har med både Finland og Sverige. Jeg betragter dette som et meget godt eksempel på et effektivt samarbejde mellem allierede og partnere,« udtaler Jens Stoltenberg.

Selv om alle tiltag i retning af en fredelig løsning på konflikten i Ukraine hilses velkomne, har NATO siden Minsk-aftalen fra den 12. februar fastholdt – trods russiske afvisninger – at Rusland fortsat er militært til stede i Ukraine.

Ifølge Anders Fogh Rasmussen er hovedscenariet, at man ikke skal forvente en mere fredelig fremfærd fra Rusland. Han nævner den russiske ambassadørs nylige atomtrussel mod danske skibe som et »horribelt« eksempel på Ruslands trusler og provokationer, og i det østlige Ukraine frygter den tidligere generalsekretær, at russerne i ly af våbenhvilen i virkeligheden hjælper separatisterne til at konsolidere deres stilling:

»Der er ingen tvivl om, at russerne fortsat opererer i det østlige Ukraine, både med personel og med militære kapaciteter. På overfladen er der en våbenhvile, men under det foregår der mange mærkelige ting, og det er ikke holdbart i længden, hvis det fortsætter. Så kan det være nødvendigt at øge hjælpen til ukrainerne med henblik på, at de bedre bliver i stand til at forsvare sig selv.«

Militær kan ikke løse konflikten

I det scenarie kan det blive nødvendigt med vestlige våbenleverancer til Ukraine og øget økonomisk støtte, mener anders Fogh Rasmussen:

»Det er sådan set alting. Træningsindsats, hjælp til at forbedre ukrainernes måde at arbejde på. Det kan også være leverancer af våben til forsvar. Men det er også økonomisk hjælp. Den russiske strategi er jo at udpine den ukrainske økonomi og gøre Ukraine svag og afhængig af Rusland i længden. Der er det helt afgørende, at Vesten hjælper Ukraine økonomisk. Det er ikke kun militært. Det er en meget bred indsats, der er brug for.«

Når det er sagt, så understreger såvel Fogh Rasmussen som Stoltenberg og de fem nordiske ministre, at der ikke er militær løsning på konflikten i Ukraine. Der skal findes en politisk løsning.

»Vi tager vores del af ansvaret for vores region i en urolig tid. Det nordiske samarbejde komplementerer samarbejdet i NATO og EU for øget sikkerhed i vores region. Vores fælles ambition er at øge forudsigeligheden, bidrage til en fredelig udvikling og til at undgå militære hændelser og konflikter,« slutter kronikken fra de fem ministre.