ANC har pæn føring ved Sydafrikas valg

Trods tilbagegang for ANC ser vælgerne i Sydafrika ud til at bakke op om præsident Ramaphosa.

De sydafrikanske partiledere holdt torsdag aften pressekonference, mens stemmerne efter onsdagens valg stadig er ved at blive talt op. Det afdøde frihedsikon Nelson Mandelas parti, ANC, har en overbevisende føring. Phill Magakoe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det sydafrikanske regeringsparti, ANC, har en pæn føring på 57 procent ved optællingen af stemmer efter onsdagens parlamentsvalg.

Det viser de foreløbige resultater fra landets valgkommission, efter at stemmesedler fra 80 procent af valgstederne er talt op.

Partiet går dog tilbage i forhold til det seneste valg for fem år siden, hvor partiet fik 62 procent af stemmerne.

Trods tilbagegangen ses det foreløbige resultat som en pæn opbakning til præsident Cyril Ramaphosa og den opgave, han står overfor med at rydde op i korruptionen i sit parti.

Han erkendte i løbet af valgkampen, at der havde været tilfælde af korruption i regeringspartiet og har lovet, at der ikke vil være korrupte medlemmer af hans kommende regering.

Det største oppositionsparti, Demokratisk Alliance (DA), har indtil videre fået knap 22 procent af stemmerne, viser den foreløbige optælling.

Det venstreorienterede protestparti Økonomiske Frihedskæmpere (EFF), der ledes af Julius Malema, ser foreløbig ud til at få ti procent. Det er en stigning i forhold til de tidligste resultater, der natten til torsdag viste, at EFF stod til omkring seks procent.

Mange af de sydafrikanske vælgere gjorde ikke brug af deres stemmeret. Tal fra valgkommissionen viser, at valgdeltagelsen lå på 65 procent. Det er et markant fald i forhold til de 74 procent, der stemte ved valget i 2014.

De endelige resultater ventes klar lørdag, meddeler valgkommissionen.

/ritzau/AP