Analyse: Presset Taleban vender sig mod bløde mål

Gidseldramaet på skolen i Peshawar er det seneste Taleban-angreb i et meget blodigt efterår, hvor organisationen kæmper på begge sider af den pakistansk-afghanske grænse.

Mindst 130 mistede livet, da Taleban angreb en folkeskole i Peshawar i Pakistan. Sørgende tænder lys for de dræbte.  Fold sammen
Læs mere
Foto: AKHTAR SOOMRO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

AMMAN: De har angrebet stribevis af mål de seneste måneder. Tirsdag kom turen til en pakistansk folkeskole i byen Peshawar.

Taleban-bevægelsen kalder det blodige angreb for en gengældelse og kæder det sammen med den pakistanske hærs omfattende operation i landets nordlige provinser, der har varet siden juni 2014. Taleban er under pres fra den pakistanske hærs operationer.

Mange militante er blevet dræbt, og nu bider Taleban fra sig på det punkt, hvor Pakistan er allerblødest. Et angreb mod en skole er forholdsvist let for Taleban at udføre og samtidig vanskeligt for myndighederne at gardere sig mod.

Selvom Taleban ikke vil vinde lokal pakistansk sympati med angrebet, sender det et stærkt signal om, at de pakistanske myndigheder er sårbare, og at der er en pris at betale for den igangværende militære offensiv i stammeområderne ved den afghanske grænse.

Men angrebet skal også ses i lyset af Talebans aktivitet på den anden side af den pakistansk-afghanske grænse.

NATO-landenes resterende 10.000 soldater i Afghanistan har indstillet kampaktivitet, hvilket Taleban nu forsøger at vende til egen fordel med massivt pres på de lokale militær- og politistyrker.

Endelig indikerer Talebans angreb tirsdag og den stribe af angreb organisationen har foretaget de seneste måneder, at Taleban på begge sider af den pakistansk-afghanske grænse ikke bifalder de seneste måneders politiske tilnærmelser mellem Afghanistan og Pakistan.

I løbet af de seneste to måneder har Afghanistans præsident Ashraf Ghani besøgt Islamabad, og Pakistan har gengældt med at sende generalstabschef, den nationale sikkerhedsrådgiver og chefen for efterretningstjenesten på besøg i Kabul.

Taleban frygter, at et øget samarbejde mellem Pakistan og Afghanistan vil resultere i øget pres på organisationen.

Den seneste bølge af angreb i Afghanistan og Pakistan er designet til at forpurre et øget samarbejde mellem regeringerne i Islamabad og Kabul.