Analyse: Nordafrikas mørke sider

Terrorangrebene i Algeriet bærer tydelige tegn på at være inspireret af al-Qaeda, skriver Berlingske Tidendes udlandsredaktør Kristian Mouritzen

Tirsdagens terrorangreb i Algeriet bærer tegn på en mere direkte al-Qaeda-forbindelse end tidligere angreb i området. Det, der adskiller denne aktion fra tidligere, er, at det er et dobbeltangreb dels mod en algerisk institution og dels mod FN, som af islamiske terrororganisationer regnes for at være legitime mål.

Det har længe været kendt, at Nordafrika huser mange terrorister, som ikke kun rammer lokale mål, men som også deltager i terroraktioner i udlandet. Algeriet har været mål for flere terroraktioner de seneste måneder med tab af mange menneskeliv.

Lokale grupper med tilknytning til al-Qaeda har påtaget sig ansvaret for aktionerne. Den algeriske regering udpegede i aftes den lokalt kendte terrorgruppe GSPC, som den oplagte skyldige bag terrorangrebene i hovedstaden.

Denne gang virker terrorangrebet at have nogle af de karakteristiske kendetegn, man normalt forbinder med det »rigtige« al-Qaeda med et direkte angreb også mod »vestlige institutioner«. Algeriet har først for nylig stiftet bekendtskab med direkte selvmordsaktioner, og også det er relativt nyt i denne sammenhæng i det nordafrikanske land.

Militante islamister har længe huseret i Algeriet, Siden 1992, da det algeriske parlamentsvalg endte i den situation, at de vindende islamister blev frataget sejren, har det nordafrikanske land været præget af terroraktioner. Mange af disse terrorgrupper var lokale og agerede lokalt, og den algeriske regering kæmpede indædt for at komme dem livs.

Men i begyndelsen af det nye årtusinde fik regeringen fået så meget kontrol over situationen, at franske og andre europæiske virksomheder begyndte at vende tilbage i større stil.

I 2006 sagde al-Qaedas næstkommanderende, egypteren Abu Musab al-Zarqawi, at organisationen havde etableret et samarbejde med den radikale islamiske gruppe GSPC, som er en »efterkommer« af den islamiske organisation, der blev frataget valgsejren i 1992. Siden er terroraktionerne taget til i styrke, og de algeriske myndigheder er stærkt bekymrede for udviklingen, fordi de udenlandske investeringer meget hurtigt kan forsvinde igen.

Vestlige myndigheder er også urolige over den styrke, al-Qaedas lokale afdeling har i Algeriet.

Mange af de terrormistænkte, der pågribes i Europa, kommer enten fra Algeriet eller fra Marokko. Mange af dem har gjort tjeneste hos al-Qaeda i Irak. De er derfor højprofessionelle og derfor yderst farlige også for Europa.

krmo@berlingske.dk