Analyse: Merkel giver Cameron det gule kort

Tysklands kansler, Angela Merkel, har sagt stop over for den britiske premierminister, David Camerons, EU-politik.

Nu har Tysklands kansler, Angela Merkel, sagt stop og trukket det gule kort over for den britiske premierminister, David Camerons, EU-kurs. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURIZIO GAMBARINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I månedsvis har en stridbar David Cameron luftet sine planer for, hvordan han vil begrænse antallet af europæere, der kommer til Storbritannien. I måndesvis har han omtalt den tyske kansler som en allieret. I månedsvis har Angela Merkel forsøgt at holde kanalerne til de britiske øer åbne i sin kamp for at holde Storbritannien inde i EU, men nu har Angela Merkel sagt stop og trukket det gule kort. Den britiske premierminister har kurs mod et »point of no return«, skal hun ifølge det tyske magasin Der Spiegel have gjort klart for Cameron under fire øjne i randen af det seneste EU-topmøde.

David Cameron har hårdt presset af det voksende invandrerkritiske parti UKIP længe talt om at indføre øvre grænser for antallet af indrejsende EU-borgere. Det vil stride direkte mod en af grundpillerne i EU-samarbejdet, og de er ikke til debat, understregede Angela Merkel på det efterfølgende pressemøde.

Striden handler ikke kun om vandrende EU-borgere og velfærd, men afspejler helt forskellige måder at forholde sig til EU-modstand. En debat der også foregår i Danmark. Fra Berlin betragter man den britiske premierminister med stigende undren og bekymring.

Cameron blev i tyske medier beskrevet som rød i hovedet af raseri, da han på EU-topmødet gjorde en teknisk opjustering af det britiske EU-bidrag – efter prinicipper, som Storbritannien selv har godkendt – til en kardinalsag om endnu et europæisk overgreb.

»Den, der optræder sådan, skader Europas anseelse og dets valgte repræsentanter,« lød kritikken fra den tyske EU-kommissær, Günther Oettinger, i avisen Tagesspiegel.

Set fra Berlin har Cameron meldt sig ind i en farlig konkurrence med UKIP, han ikke kan vinde. Tværtimod skader det briternes opbakning til EU, at han ikke forklarer de store fordele i samarbejdet og den fri bevægelighed, men generaliserer problemerne og stiller mål op, han ikke kan indfri.

Den tyske regering, der selv er bekymret for såkaldte »fattigdomsflygtninge«, satser på at udnytte spillerummet inden for de gældende EU-retningslinjer til at bekæmpe »misbrug« af den fri bevægelighed og vil på den måde tage luften ud af det EU-kritiske Alternative für Deutschland. Angela Merkel har desuden tilkendegivet, at regeringen vil overveje sin stilling, hvis en verserende sag ved EU-domstolen om udbetaling af kontanthjælp går Tyskland imod. Men Cameron anfægter selve EUs DNA, og når andre lande siger nej til det, får EU skylden.

En gruppe tyske parlamentarikere var for nylig på besøg hos kollegerne i London, og Merkels partifælle Norbert Röttgen var bagefter forskrækket over i hvor høj grad, »UKIP dominerer den politiske diskurs«.

»De konservatives strategi med at imitere UKIP ser ikke ud til at fungere alt for godt,« sagde han efterfølgende til Der Spiegel.

UKIPs leder, Nigel Farage, brugte straks artiklen i Der Spiegel til at fordreje den tyske bekymring for en britisk udmeldelse.

»Spiegel beretter, at Berlin ønsker, at briterne melder sig ud, hvis de skulle forsøge at begrænse indvandringen,« skrev han på Twitter.

I virkeligheden er en britisk udmeldelse et mareridtsscenarie for Angela Merkel, der dels ville miste en allieret i reformspørgsmål og dels kan frygte, at det vil underminere stabiliteten i EU og i eurosamarbejdet, hvis debatten om udmeldelse breder sig. Derfor er »det britiske spørgsmål« rykket højt op på listen over tyske bekymringer.

»Vi frygter, at premierminister David Cameron, drevet at tryk fra EU-modstanderne i sit eget parti og i UKIP, bringer sit land til et punkt, hvor der ikke længere findes noget alternativ til EU-udmeldelse,« siger et højtstående tysk regeringsmedlem med stor alvor anonymt til avisen Die Welt.

Derfor kan advarslen fra Berlin ses som en opfordring til David Cameron om at holde op med at udfordre til kampe, han ikke kan vinde. Ellers taber han den store kamp om EU-medlemskabet.