Analyse: De uregerlige sidder stadig på tronen

Outsiderne Trump og Carson står stadig stærkt i republikanske vælgeres bevidsthed, mens Florida-senatoren Marco Rubio vinder ind efter nattens republikanske debat om økonomi. Jeb Bush haltede bagefter, men viste enkelte forsøg på at kæmpe sig tilbage.

Donald Trump og Ben Carson under nattens republikanske præsidentdebat. Fold sammen
Læs mere
Foto: JIM YOUNG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Spændingen var der til det sidste. Ville Republikanernes skjulte »topkandidat« Jeb Bush endelig slå igennem tv-skærmen og erobre scenen fra outsiderne som milliardæren Donald Trump og neurokirurgen Ben Carson, så situationen kunne blive »normaliseret« i det gamle parti?

Svaret fra de fleste kommentatorer var efter debatten skuffende. Bush slog stadig ikke igennem. Marco Rubio - senatoren fra Florida - erobrede til gengæld i langt højere grad den del af scenen sammen med en anden af de moderate republikanere, Ohios guvernør John Kasich, som meget få personer kender selv i USA.

For Det Republikanske Parti er i krise, efter at Trump og Carson stadig vinder de løbende debatter. For de mere moderate republikanere frygter, at hvis de fortsætter sejrene, så vil det blive svært i sidste ende at erobre præsidentembedet fra Demokraterne.

Ingen i partiets ledelse tror helt på, at de to kandidater kan vinde det endelige præsidentvalg. Dertil er deres vælgergrundlag for svagt, når det skal testes på landsplan over for en mulig demokratisk kandidat som Hillary Clinton.

Debatten var nok den mest konkrete, der har været indtil nu. Den foregik på Fox Business-kanalen. Den handlede derfor om økonomi, og kandidaterne fremlagde deres skatteplaner, som i høj grad opererede med abstrakte tal, hvor en sænkning af den høje amerikanske virksomhedsskat på 35 procent var i fokus, hvilket har været årsagen til, at flere store amerikanske virksomheder har flyttet fra USA for at få en billigere skat andre steder.

Men også mindstelønnen, som var panelets første spørgsmål til de otte republikanske kandidater, der udgør førerfeltet, var i centrum for debatten. De fleste ville ikke hæve mindstelønnen til 15 dollar i timen som foreslået af flere politikere. Som milliardæren Donald Trump sagde, så bringer det ikke lavtlønsjob tilbage til USA - tværtimod.

»Vi kommer til at miste langt flere arbejdspladser på den måde«, sagde Trump.

I det hele taget var temaet blandt kandidaterne de gammelkendte slagnumre om at få elimineret præsident Barack Obamas sundhedsreform, Obamacare, få mindsket USAs føderale institutioner, og få styrket delstaternes magt. Og så sænke skatten for virksomhederne og for folk i almindelighed, så de får flere penge mellem hænderne.

Men den største diskussion brød ud, da USAs 11 mio. ulovlige indvandrere blev kastet ind i debatten. Trump vil udvise samtlige illegale indvandrere, der befinder sig i landet, mens både Kasich og Bush protesterede og sagde, at det var helt urealistisk.

»Man kan ikke smide 11 mio. personer ud. Tænk på deres børn. Vi kan ikke bare gå ind i deres hjem og hente dem ud og smide dem tilbage over grænsen. Lad os finde en løsning for dem, og så styrke grænsen til Mexico og dermed sikre, at der ikke kommer flere ind.«

Denne del af debatten var markant og viste, at der er en stor forskel på de otte spidskandidaters holdning til indvandrerspørgsmålet. Trump vil bygge en mur mod Mexico. Bush og Kasich var nervøse for, at latino-vælgerne, som Demokraterne har overtaget, og som er en magtfuld vælgergruppe, i højere grad vil svigte Republikanerne. For så bliver det sværere for Republikanerne at vinde præsidentvalget den 8. november næste år.

Valgene går først for alvor igang i februar næste år med de første primærvalg i Iowa og i New Hampshire. Og meget kan ændre sig inden da.

Men der tegner sig ikke for alvor en spidskandidat for Det Republikanske Parti - ihvertfald ikke efter nattens debat.