Analyse: Bushs skygge hænger over klimamødet

USA blokerede i aftes fortsat klima-konferencen på Bali. Europæere og demokratiske toppolitikere fra USA trøster sig med, at afløseren for George W. Bush fra januar 2009 vil være tættere på klimaet end Bush. Danmarks drøm om Københavnsaftale under pres.

Den danske regerings drøm om i 2009 at være vært for indgåelsen af en historisk aftale om beskyttelse af verdens klima kan blive det første offer for den skyttegravskrig, som FNs klimakonference på Bali har udviklet sig til.

Særligt hos USAs aktuelle politiske ledelse synes den ideologiske modstand mod for alvor at begrænse den nationale afbrænding af fossile brænds- ler at være så stor, at man tilsyneladende foretrækker sammenbrud frem for kompromis.

USA er på Bali repræsenteret af topfolk, der nærer en afgrundsdyb mistillid over for hele FN-systemets arbejde med at kortlægge problemerne med menneskeskabt global opvarmning og med at foreslå løsninger af problemerne. Og spørgsmålet er, om noget som helst kan få den nuværende amerikanske præsident til at skifte mening.

USAs tidligere vicepræsident Al Gore gik i går i en tale til de delegerede på Bali ikke af vejen for at udnævne sit eget lands regering til den hovedansvarlige for de manglende fremskridt. Men han advarede samtidig de delegerede mod at lade vreden mod George W. Bush vinde over den konstruktive vilje til at skabe resultater i kampen mod klimaforandringerne – en kamp der ifølge Al Gore i høj grad kan føres både lokalt og regionalt.

»Hvis vi vælger vreden, mister vi momentum i denne vigtige kamp. Gå uden om elefanten. Efterlad nogle blanke sider i dokumentet. Og vid, at USA om to år, når aftalen skal indgås i København, ikke er det samme USA som i dag,« sagde Gore, der understregede, at også to vigtige republikanske kandidater ved det amerikanske præsidentvalg nu taler om vigtigheden af at bekæmpe klimaforandringer.

De to er senator John McCain og New Yorks tidligere borgmester Rudolph Giuliani.

Også Tysklands miljøminister, Sigmar Gabriel, gjorde klart, at man i Europa ser frem til tiden efter Bush.

»Uanset hvem der bliver den næste præsident, vil han ikke være så langt fra klimaforhandlingerne, som den præsident vi har i dag,« sagde Gabriel, der i sin regeringschef Angela Merkel har en af de støtter, der formentlig i løbet af det kommende døgn vil forsøge at påvirke Washington til at sikre et gennembrud i forhandlingerne.

OM OGSÅ DANMARKS statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), vil forsøge at trække på noget af sin kredit i Det Hvide Hus er uvist, men under alle omstændigheder skal den opsparing, som deltagelsen i Irak har givet, spenderes, inden amerikanerne går til valg til november næste år.

Danmarks klimaminister, Connie Hedegaard (K), fastholdt i går, at USA er nøglen, og at »man ikke kan forestille sig en aftale uden USA«. Og det er givet, at et positivt skridt fra USA på Bali vil øge chancerne for succes i København i december 2009 betragteligt.

USA har samtidig under Bali-konferencen vundet flere lande – heriblandt til dels Danmark - for sit argument om, at også Kina og Indien skal forpligtes – om end på et lavere niveau – i en ny aftale.

Endelig synes EU-landes udgangsposition om, at de rige lande skal forpligte sig til nedskæringer på mellem 25 og 40 pct. i deres udledning af drivhusgasser inden 2020, at være kommet under hård beskydning. Her får USA opbakning fra Japan, Canada og Australien.