Analyse: Britisk politik lammet af bilagskrise

Glem alt om valget til Europa-Parlamentet, uddannelse eller noget som helst andet, der kunne være en del af den politiske debat. Den britiske dagsorden er blevet overtaget af politikernes grådighed i den mest omfattende krise i britisk politisk historie.

Tidl. landsbrugs- og klimaminister Elliot Morley suspenderet fra sin post, efter det kom frem, at han i 18 måneder havde scoret huslejetilskud til en bolig, som e var betalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Winnin/Reuters

Der har været andre store kriser i britisk politik, men sjældent nogen så omfattende eller så lammende som den der nu i en uge har fået de britiske vælgere til at dirre af vrede og de britiske politikere til at dirre af frygt. Angsten for nye afsløringer om, hvordan de malkede systemet for tilskud med en mangel på tilbageholdenhed, man skal lede længe efter, er velbegrundet.

Normalt er det kun regeringspartiet, der roder sig ud i problemer, men denne krise strækker sig hele vejen fra Labour til den konservative opposition til midterpartiet Liberaldemokraterne.

Det er hele det politiske system, der har mistet troværdighed ved at tillade en praksis, der betød, at parlamentarikere tog deres fede tilskud for givet uden at stille sig selv spørgsmålet, om det var moralsk i orden, selvom de formelt overholdt reglerne.

Hvordan fører man valgkamp i områder, hvor virksomheder er lukket og folk står tre skridt fra en tvangsauktion på deres hjem? Fraser som »vi forstår jeres smerte« lyder lidt hule i munden på en mand, der fik betalt rengøring af »pølen« på skatteydernes regning eller kvinden, der bittert måtte se sit bilag på 700 kroner for hængekurve til haven blive afvist, så hun selv måtte hoste op med pengene.

Partilederne har været tvunget til at reagere hårdt og forlange fyringer, forklaringer og tilbagetrædelser i et forsøg på at forsikre vælgerne om, at de stadig kan have tillid til det politiske system.

I går blev tidligere landsbrugs- og klimaminister Elliot Morley suspenderet fra sin post, efter det kom frem, at han i 18 måneder havde scoret huslejetilskud til en bolig, som allerede var betalt helt ud, og som han i øvrigt lejede ud til en politisk kollega. Morley har betalt pengene tilbage, men det var ikke længere nok. I går blev han suspenderet.

Hos de konservative er det en af David Camerons nærmeste medarbejdere, der er blevet det første offer for bilagsskandalen.

Andrew McKay havde fundet på den fidus, at han og konen, der også er parlamentariker kunne hæve tilskud for hver deres hus og på den måde få betalt dobbelt for dobbelt husførelse. En genial idé, lige til det blev opdaget og kom til at koste jobbet.

men suspenderinger eller fratrædelser beroligere ikke de rasende britiske vælgere, der kræver politianmeldelser for svindel.

I Westminster har den hårde linje derimod skabt mere frygt og frustration blandt menige politikere, der trods alt kun har gjort, hvad politikere har gjort i årevis uden at blive hængt ud i pressen,

Politikere frygter, at skandalen bliver ved, og at der kommer flere fyringer og fratrædelser, der ikke nødvendigvis er baseret på lovovertrædelser eller brud på reglerne, men kun er styret af behovet for, at vælgerne skal få den opfattelse, at der bliver gjort noget ved problemet.

Der er også harme over, at politikere, der holdt sig til reglerne, nu er nødt til at udrede udgifterne selv med tilbagevirkende kraft. Men betales skal der, hvis det politiske system skal komme sig, selv om det vil tage tid. En troværdig udredning tage månedsvis, og indtil da risikerer britisk politik at befinde sig et vakuum.