Amundsen hædres med isbuste på Sydpolen

Stoltenberg fejrer Amundsen på Sydpolen. Det 100-året for nordmandens bedrifter på det iskolde kontinent.

Jens Stoltenberg afslører isbustte af eventyreren Roald Amundsen på Sydpolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En isbuste af Roald Amundsen blev tidligt onsdag afsløret for flere hundreder mennesker på Sydpolen, hvor arbejdere, gæster og turister markerer 100-året for den berømte polfarers bedrift.

På dagen 100 år efter Roald Amundsens ekspedition nåede frem til polpunktet som den første i verden, blev der sagt store ord i Antarktis - blandt andet af den norske statsminister, Jens Stoltenberg.

- Vi er her for at fejre en af de største bedrifter i menneskehedens historie, sagde Stoltenberg, som tilføjede, at polarekspeditionerne var med til at forme Norges nye nationale identitet.

Han hædrede samtidig Robert F. Scott - manden som tabte kapløbet på Sydpolen, og som døde på vejen tilbage.

- Scott og hans mænd vil altid blive husket for deres mod og deres beslutsomhed for at nå frem til klodens mest ugæstfrie sted.

USA's nationale antarktisprogram har ikke ønsket et nyt varigt mindesmærke på Sydpolen - derfor er der blevet rejst en tro iskopi af billedhuggeren Håkon Anton Fagerås' Amundsen-buste. Den bliver stående, indtil isen smelter.

Den norske statsminister tilbagelagde tidligere på dagen de sidste fem eller seks kilometer af Roald Amundsens rute ind til Sydpolen sammen med polfarerne Børge Ousland, Jan-Gunnar Winther og Stein P. Aasheim.

I sin tale understregede Stoltenberg, at Antarktis i dag er et sted for internationalt samarbejde reguleret af Antarktistraktaten, som har fred og stabilitet, miljøhensyn og omfattende videnskab centrum.

Simon Stephenson sagde på vegne af USA's nationale polarmyndigheder, at hundredårsdagen ikke bare er en speciel dag i Norges historie.

- Det er også en speciel dag i menneskehedens historie. Det er i dag hundrede år siden, at den virkelige opdagelse af det sidste af de store kontinenter begyndte, sagde han.

/ritzau/NTB