Amnesty: Suu Kyi stikker hovedet i busken fra rædsler

Rohingyaer flygter fra Myanmar, men landets leder tager ikke ansvar, lyder det fra menneskeretsgruppe.

I sin tv-transmitterede tale tirsdag sagde Aung San Suu Kyi, at hun er dybt bekymret for alle borgere, der lider under konflikten i Rakhine-provinsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: SOE ZEYA TUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myanmars leder, Aung San Suu Kyi, fordømte tirsdag morgen dansk tid volden i Myanmars Rakhine-stat mod det muslimske mindretal rohingyaerne.

Men hendes melding får ikke klapsalver med på vejen fra Amnesty.

»Aung San Suu Kyi har i dag vist, at hun og hendes regering fortsat stikker hovedet i busken, når det kommer til rædslerne, der lige nu finder sted i Rakhine.«

»Nogle gange var talen nærmest en blanding af usandheder og at en bebrejdelse af ofrene,« siger James Gomez, Amnestys regionale direktør i Sydøstasien og Stillehavsregionen i en skriftlig udtalelse.

I sin tv-transmitterede tale tirsdag sagde Aung San Suu Kyi, at hun er dybt bekymret for alle borgere, der lider under konflikten i Rakhine-provinsen.

Hun tog samtidig afstand fra alle "krænkelser mod menneskerettighederne", der har fundet sted under den eskalerende konflikt.

Flere end 400.000 rohingya-muslimer er flygtet fra Myanmar, efter at militærstyret i landet lancerede en offensiv i Rakhine sidst i august.

Siden er de internationale fordømmelser væltet ned over landet.

Men Aung San Suu Kyi siger, at hun ikke frygter internationale undersøgelser i forbindelse med krisen.

Den melding giver Amnesty dog ikke meget for. James Gomez peger blandt andet på, at Myanmar har afvist at samarbejde med FN om at undersøge situationen i Rakhine nærmere.

Rohingya-muslimerne er et mindretal i det overvejende buddhistiske Myanmar. FN siger, at de er udsat for massiv undertrykkelse af styret i landet.

De betragtes som illegale indvandrere, selv om de har boet i landet i flere generationer. De har ikke ret til at få statsborgerskab i landet.