Amnesty: Retssag mod rettighedskæmpere er politisk motiveret

Anklagerne mod 11 menneskerettighedsforkæmpere i Tyrkiet er pure opspind, mener Amnesty International.

Suleymaniye-moskéen i Istanbul, Tyrkiet. Retssagerne mod i alt 11 menneskerettighedsforkæmpere, der er anklaget for at støtte terrororganisationer, skal foregå i Istanbul og Izmir. Scanpix/Carl De Souza/arkiv Fold sammen
Læs mere

11 menneskerettighedsforkæmpere i Tyrkiet er anklaget for at støtte terrororganisationer og risikerer op til 15 års fængsel. Onsdag og torsdag begynder retssagerne.

Men der er ikke hold i anklagerne, og sagen er derimod politisk motiveret, mener Amnesty International.

»Vi mener, at den her sag handler om at lukke kritiske røster i Tyrkiet,« siger Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International i Danmark, og fortsætter:

»Vi mener, at det er en politisk motiveret sag, som går efter folk, der har kritiseret myndighedernes hårde nedslag på ytringsfrihed og forsamlingsfrihed.«

Siden et fejlslagent militærkup sidste år har den tyrkiske regering og præsident Recep Tayyip Erdogan fyret og anholdt tusind- og hundredvis af folk.

»Over 100 journalister er arresteret, 100 medier er lukket, skolelærere og andre er blevet fyret i hobetal efter kupforsøget sidste sommer,« siger Trine Christensen.

Blandt de 11 anklagede er Amnestys tyrkiske direktør, Idil Eser, og bestyrelsesformand, Taner Kilic. To undervisere - en svensk og en tysk statsborger - er også på anklagebænken.

Ti af de anklagede har siddet varetægtsfængslet siden juli, hvor politiet i Istanbul stormede en workshop om digital sikkerhed. En måned inden blev Taner Kilic arresteret.

Retssagen mod Taner Kilic kommer til at foregå i Izmir, mens sagen mod de resterende ti skal køre i Istanbul. Amnesty håber, at sagen bliver afvist.

»Anklageskriftet er pure opspind og fuldstændig absurd,« siger Trine Christensen.

Noget af det, som den tyrkiske anklagemyndighed mener kan ses som støtte til terrororganisationer, er helt normale hverdagsting ifølge Trine Christensen.

»Det er fuldstændig normale aktiviteter for menneskerettighedsorganisationer som vores. Breve til myndighederne, ansøgninger om fondsmidler, deltagelse i workshops - den slags ting, som vi jo gør hver eneste uge,« siger generalsekretæren.

/ritzau/