Amnesty: Manning-sag udstiller USAs regering

Den amerikanske regering kommer efter dig, hvis du så meget som tænker på at afsløre dens ulovligheder, lyder det fra Amnesty International, efter at whistlebloweren Bradley Manning er kendt skyldig i spionage.

Foto: MARK WILSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om den amerikanske soldat og whistleblower Bradley Manning er blevet frifundet for bevidst at have hjulpet fjenden, er det stærkt kritisabelt, at han er blevet kendt skyldig i en række andre anklagepunkter, som blandt andet omfatter spionage.

Amnesty International mener, at det udstiller den amerikanske regerings »forfejlede prioriteter«, når Manning ved en militærdomstol i staten Maryland er blevet kendt helt eller delvist skyldig i 21 ud af 22 anklagepunkter i forbindelse med hans lækage af fortrolige oplysninger til whistleblower-organisationen Wikileaks.

»Regeringens prioriteter er vendt på hovedet. Den amerikanske regering har nægtet at efterforske troværdige påstande om tortur og andre forbrydelser mod international lov på trods af overvældende beviser. Man vælger at retsforfølge Manning, som tilsyneladende forsøgte at gøre det rigtige,« siger Widney Brown, Senior Director for International Law and Policy, i en pressemeddelelse.

25-årige Bradley Manning er kendt skyldig i at have videregivet fortroligt materiale til Wikileaks om blandt andet den amerikanske krigsindsats i Irak og Afghanistan samt dokumenter, som indgående beskriver det amerikanske verdensomspændende diplomati.

De lækkede dokumenter er blandt andet militære krigsdagbøger, fortrolige indberetninger fra amerikanske ambassader og en video, der viser amerikanske soldater skyde en gruppe civile fra en helikopter, heriblandt to journalister fra nyhedsbureauet Reuters.

»Det er svært ikke at drage den konklusion, at Mannings retssag handler om at sende et signal: Den amerikanske regering kommer efter dig, hvis du så meget som tænker på at afsløre beviser for dens ulovlige handlinger,« siger Widney Brown.

Bradley Manning risikerer fængsel i op mod 130 år, på trods af sin delvise frifindelse. Strafudmålingen indledes onsdag.