Amnesty: Frankrig står over for demokratisk lakmustest

Amnesty International advarer Frankrig mod at forbryde sig mod retten til ytringsfrihed i kølvandet på angrebene i sidste uge. Landet står over for en lakmustest, mener organisationen.

Læs mere
Fold sammen

FRANKRIG: Det er i disse dage, at Frankrig står sin prøve som modent demokrati.

For i kølvandet på Charlie Hebdo-massakren skal det terrorramte land nu undlade at forfalde til at angribe ytringsfriheden i kampen for at komme terrorismen til livs, påpeger Amnesty International.

Advarslen kommer efter, at de franske myndigheder den seneste uge har anholdt 69 personer, der har forsvaret og hyldet de islamistiske terrorister, der sendte chokbølger gennem Europa med attentaterne i sidste uge. Men de mange anholdelser er sket på et »svagt« grundlag, fastslår Amnesty, der minder om, at man ikke både kan forsvare ytringsfriheden med den ene hånd samtidig med, at man udfordrer samme rettighed med den anden hånd.

»I en uge, hvor verdens ledere og millioner af mennesker verden rundt har forsvaret retten til at ytre sig, skal de franske myndigheder være forsigtige med ikke at forbryde sig mod samme rettighed,« siger John Dalhuisen, direktør for den europæiske afdeling af Amnesty International, i en pressemeddelelse.

De mange anholdelser slår juridisk rod i en antiterrorlov, som det franske parlament vedtog tilbage i november sidste år. Loven forbyder enhver form for opfordring til eller forsvar for terrorisme, og straffen kan være op til fem års fængsel - og endnu hårdere, hvis ytringerne bliver postet i onlinefora.

Men den slags »korthovedede« løsninger er der ikke behov for, fastslår Amnesty.

»Ytringsfriheden har ikke sine favoritter. Det er ikke tid til korthovedede retforfølgelser, men til overvejede svar, der beskytter liv og respekterer alles rettigheder,« siger John Dalhuisen.