Amnesty fordømmer massehenrettelser i Saudi-Arabien

De fleste af 37 henrettede var shiamuslimer. De fik ikke en retfærdig rettergang, mener Amnesty International.

Saudi-Arabien har tirsdag henrettet 37 mennesker. De var alle saudiarabiske borgere, og de var dømt for forbrydelser med relation til terror.

Det oplyser landets indenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet AP

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International fordømmer henrettelserne. De fleste af de henrettede var shiamuslimer. Ifølge organisationen fik de ikke en retfærdig behandling ved domstolene, og deres tilståelser kom på baggrund af tortur.

- Dagens massehenrettelse er en isnende demonstration af de saudiarabiske myndighedernes kujonagtige foragt for det menneskelige liv, skriver Amnesty.

- Det er også endnu et forfærdende tegn på, hvordan dødsstraffen bruges som et politisk værktøj til at knuse andre opfattelser blandt landets shiamuslimske minoritet, hedder det.

Ifølge Amnesty var 11 af de henrette dømt for at spionere for Iran. De blev dømt uden en retfærdig rettergang.

14 andre blev henrettet for voldelige forseelser i forbindelse med deltagelse i demonstrationer vendt mod regeringen og kongedømmet.

Ifølge det saudiske indenrigsministerium kom de henrettede fra forskellige dele af Saudi-Arabien. De havde tilegnet sig ekstremistiske ideologier og dannet terrorceller. Deres formål var at skabe kaos og udløse sekterisk strid, lyder det.

Henrettelserne blev udført i hovedstaden Riyadh, de hellige byer Mekka og Medina og i yderligere to provinser.

Mandag oplyste Islamisk Stat, at det dagen forinden stod bag angrebet på en politibygning i den saudiske by Zulfi. Her blev alle fire angribere dræbt, mens tre politifolk blev såret.

/ritzau/