Amnesty: Færre bliver henrettet - flere får en dødsdom

Iran, Saudi-Arabien, Irak og Pakistan står for 87 procent af alle registrerede henrettelser, viser opgørelse.

Stockfoto: Færre blev registreret henrettet i 2016, men flere blev samtidig idømt dødsstraf. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Halshugning, hængning, skud eller en dødelig indsprøjtning.

Sådan straffer man fortsat folk for deres forbrydelser rundt om i verden. Men betydeligt færre blev registreret henrettet sidste år, viser en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International.

Mere præcist blev mindst 1032 personer registreret henrettet i 2016, mens tallet i 2015 var 1634. Det svarer til et fald på 37 procent. Dog uden at Kina er talt med.

Det er især i Iran og Pakistan, at der er skåret ned på henrettelserne. Det fører ifølge rapporten til det samlede fald.

Men på verdensplan blev 3117 personer samtidig idømt dødsstraf i 2016, og det var markant flere end året før.

Udviklingen er paradoksal, mener Ole Hoff-Lund, der er pressechef og talsmand for Amnestys afdeling i Danmark.

»Der er en tendens til, at folk bliver idømt dødsstraffe over hele verden for mange forskellige forbrydelser,« siger han.

»Men mange bliver ikke eksekveret, mange personer bliver løsladt med tiden, og domme bliver heldigvis omstødt. Men det er en bekymrende tendens, at vi ser et rekordhøjt antal dødsdomme i 2016.«

Selv om færre bliver registreret henrettet, er der ikke nødvendigvis tale om en ensrettet kurs, understreger han.

En central faktor er udeladt af Amnestys statistik. Kina er ikke repræsenteret på trods af, at Amnesty vurderer, at landet står for flest henrettelser i verden.

Det er svært at registrere kinesiske henrettelser. Amnesty mener nemlig, at Kina hemmeligholder mange af dem.

»Vi har i 40 år arbejdet på at få Kina til at fremlægge tal for, hvor mange der bliver henrettet. Vi er ikke i tvivl om, at det er flere tusinde hvert år. Men vi kan ikke nå nærmere en dokumentation,« siger Ole Hoff-Lund.

Udelader man Kina, står fire lande, Iran, Saudi-Arabien, Irak og Pakistan for 87 procent af alle registrerede henrettelser sidste år.

Og for første gang siden 2006 er USA ikke blandt de fem lande, hvor flest mennesker må lade livet som straf for en forbrydelse.

104 lande har i alt afskaffet dødsstraf. Benin og Nauru blev en del af det selskab i 2016.