Amnesty anklager USA for krigsforbrydelser

Menneskerettighedsorganisationen hævder at have beviser på, at amerikanske droner har dræbt uskyldige civile i pakistansk provins.

Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs brug af ubemandede fly - de såkaldte droner - til at jagte terrorister i især Pakistan og Yemen er blevet kritiseret fra flere sider, og nu langer Amnesty International også hårdt ud efter amerikanerne.

I rapporten »Will I be next?« har Amnesty undersøgt alle de officielle drone-angreb, der har fundet sted fra januar 2012 til august 2013 i den nordvestlige pakistanske provins Nord Waziristan, som er den del af Pakistan, hvor der har været flest drone-angreb. Flere af angrebene har resulteret i drab på civile og tenderer krigsforbrydelser, hævder menneskerettighedsorganisationen.

Amnesty fremhæver blandt andet et angreb mod en landsby tæt på den afghanske grænse i juli 2012, hvor 18 arbejdere, heriblandt en 14-årig dreng, blev dræbt og et angreb i oktober 2012, hvor en 68-årig kvinde blev dræbt, mens hun høstede grøntsager på familiens marker sammen med nogle af sine børnebørn.

USA holder fast i, at der er tale om terrorister, men det holder ifølge Amnesty ikke.

»Vi kan ikke finde nogen begrundelse for disse drab. Der er ægte trusler mod USA og dets allierede i regionen, og drone-angreb kan retfærdiggøres under nogle omstændigheder. Men det er svært at tro, at en gruppe arbejdere eller en ældre kvinde omgivet af sine børnebørn udgør nogen overhængende trussel mod USA eller nogen trussel overhovedet,« siger Mustafa Qadri, der er Pakistan-researcher for Amnesty International, som forlanger mere amerikansk åbenhed omkring brugen af droner.

»Hemmeligheden omkring drone-programmet giver USA licens til at dræbe uden for rækkevidden af domstolene og den internationale lovgivning. Det er tid til, at USA melder klart ud omkring drone-programmet og stiller de, der er ansvarlige for disse krænkelser til ansvar,« siger Mustafa Qadri.

FN-observatør Ben Emmerson kaldte det i sidste uge uacceptabelt, at USA tilbageholder oplysninger om de civile tab ved drone-angrebene.