Amerikas splittede stater: 30 stater går sammen mod Trumps beslutning om at forlade Paris-aftalen

Mere end hver anden amerikanske stat går imod Trumps beslutning om at forlade Paris-aftalen. De fortsætter ufortrødent med deres klimapolitik og vil forfølge mindre udledning af drivhusgasser.

One World Trade Center i New York lyser grønt efter Trumps beslutning om at trække USA ud af Paris-aftalen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

30 stater og en række store firmaer lægger op til skarpt brud med den amerikanske præsident Donald Trumps beslutning om at trække landet ud af Paris-aftalen.

De vil fortsætte deres eksisterende klimapolitikker, og forfølge en lavere grad af udledning af drivhusgasser. Det skriver Washington Post.

Det sker, efter at Donald Trump torsdag aften annoncerede, at han vil trække USA ud af den såkaldte Paris-aftale.

New Yorks guvernør Andrew M. Cuomo skriver på Twitter, at staterne New York, Californien og Washington forpligter sig til den amerikanske målsætning om at formindske sin udledning med 26-28 procent fra 2005-niveauet.

Washington Post skriver samtidig, at Trump har lanceret en plan for investeringer i vedvarende energi og energieffektivitet på mere end 10 milliarder danske kroner. Det kan blive det største indkøb af vedvarende energi af en amerikansk stat nogensinde.

»Mens regeringen abdicerer fra dets ansvar for at reagere på klimaforandringer - på bekostning af vores miljø og økonomi - er New York førende i nationen, når det gælder at fremme en fremtid med ren energi,« siger Cuomo i en meddelelse.

29 andre stater har fulgt New Yorks eksempel, og vil ikke lade deres klimastandarder påvirkes af Trumps beslutning om at trække USA ud af Paris-aftalen.

Staterne New York, Californien og Washington har lanceret en klimalliance, og guvernøren i Californien, Jerry Brown, skriver på Twitter, at »Trump absolut har valgt den forkerte vej« og »tager fejl af fakta.«

Udover de 30 stater har virksomheder som blandt andre Apple, Morgan Stanley og Royal Dutch Stanley opfordret Trump til ikke at forlade aftalen.

Direktørerne i Tesla og Disney, Elon Musk og Robert Iger, har begge valgt at opsige deres pladser i præsidentens rådgivende organ efter Trumps bekendtgørelse.