Amerikanske politikere holder muligheden åben for nye sanktioner mod Iran

Trods en international aftale om at lempe de økonomiske sanktioner mod Iran, er amerikanske republikanere og demokrater klar til at indføre nye og strammere sanktioner mod landet.

USA: Politikere fra begge fløje i den amerikanske kongres er skeptiske omkring den internationale aftale, der natten til søndag er blevet indgået om Irans atomprogram. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Præsident Barack Obama kan uden samtykke fra Kongressen lempe på de økonomiske sanktioner mod landet, hvilket er en del af aftalen med Iran. Men både republikanske og demokratiske senatorer har gjort det klart, at de fortsat vil forsøge at få gennemført nye og strammere sanktioner, hvis Iran ikke gør mærkbare fremskridt i de kommende seks måneder, hvor den nye aftale løber.

Ifølge den republikanske senator Saxby Chambliss, der næstformand i Senatets Efterretningsudvalg, er der en »stærk bevægelse« i Senatet til fordel for strammere sanktioner.

Samme melding lyder fra Barack Obamas egne rækker. Aftalen »giver et vindue på seks måneder til at nå en ny aftale, inden der indføres nye sanktioner mod Iran,« sagde den demokratiske senator og formand for Senatets Udenrigsudvalg Robert Menendez ifølge Reuters søndag. Han slog fast, at de nye sanktioner kan komme på tale, hvis det ikke lykkes at nå en endelig aftale med Iran, eller hvis landet ikke lever op til den midlertidige aftale.

Som led i aftalen fastfryses Irans atomprogram i seks måneder. Landet forpligter sig til at begrænse fremstillingen af uran, så det ikke er muligt at lave atomvåben. FN skal desuden have adgang til at inspicere landets atomanlæg.

Til gengæld vil det internationale samfund lempe sanktioner for knap 40 milliarder danske kroner.

Aftalen faldt på plads efter fire hårde forhandlingsdage i Genève med deltagelse af de seks stormagter USA, Rusland, Kina, Frankrig, Tyskland og Storbritannien samt Iran og EU.