Amerikanske myndigheder afværger angreb mod politisk møde

En tidligere soldat ville angiveligt placere bombe ved et møde mellem yderligtgående højrefløjsnationalister.

Føderale myndigheder kunne mandag briefe offentligheden om et planlagt bombeangreb mod et politisk møde i Los Angeles-forstaden Long Beach. Frederic J. Brown/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Los Angeles. Amerikanske myndigheder har mandag afværget et planlagt bombeangreb i det sydlige Californien.

Det fortæller den offentlige anklager i Californien, Nick Hanna, ved et pressemøde sent mandag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet AP.

En tidligere marinesoldat, der efter udstationering i Afghanistan konverterede til islam, ville angiveligt bringe en bombe til sprængning ved et politisk møde mellem tilhængere af yderligtgående højrefløjsnationalisme, der skulle afholdes mandag.

Soldaten, 26-årige Mark Domingo, blev anholdt fredag i sit hjem i Long Beach nær Los Angeles. Ifølge efterforskere var hans plan at placere hjemmelavede bomber ved mødet mandag - bomberne var fremstillet ved hjælp af blandt andet trykkogere og søm.

Ifølge Hanna var det soldatens hensigt at "producere og bruge ødelæggende våben til at begå massemord".

Motivet skulle ifølge anklageren være hævn for skudangrebene mod to moskéer i den newzealandske by Christchurch. Her åbnede en 28-årig australsk mand ild mod bedende muslimer. 50 mennesker mistede livet.

- Den kriminelle efterforskning viser konturerne af et hårrejsende forsøg på terror, der har været under planlægning i mere end to måneder. Målet var uskyldige amerikanere, understreger Nick Hanna.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters var det en føderal agent i forklædning, der afleverede bombedele til Domingo fredag, hvorefter han blev anholdt.

Domingo havde i ugevis været aktiv på diverse sociale medier, hvor han ved flere tilfælde har givet udtryk for sympati med jihadistiske grupper.

Efterretningskilder har angiveligt været i kontakt med den tidligere soldat undercover, og i beskeder har Domingo erklæret sin hensigt om at blive martyr.

Samtidig har han til undercover-agenter udpeget flere mål - herunder jødiske synagoger, kirker og politistationer. Han endte dog med at vælge det politiske møde i Long Beach.

En dag efter angrebene i Christchurch 13. marts skrev Mark Domingo i et opslag på sociale medier, at angrebet "skal hævnes".

Domingo havde angiveligt til hensigt at erklære sin loyalitet til Islamisk Stat efter angrebet.

Amerikanske myndigheder agter at sigte ham for at planlægge terror samt drabsforsøg.

/ritzau/