Amerikanske medier tager til genmæle: »Journalister er ikke fjenden«

Op mod 350 amerikanske aviser vil i dag bringe ledere, der forsvarer de uafhængige medier og lægger afstand til det, initiativtagerne fra The Boston Globe kalder »præsident Trumps beskidte krig mod den frie presse«.

The Boston Globe har taget initiativ til det samordnede svar på præsident Trumps angreb, som kommer til udtryk i dagens lederartikler landet over. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix

Op mod 350 amerikanske aviser offentliggør i dag ledende artikler, der slår til lyd for pressefrihed og uafhængige medier og værgrer sig mod præsident Donald Trumps gentagne angreb på det, han rutinemæssigt kalder »fake news«.

De koordinerede mediereaktioner kommer efter et initiativ fra avisen The Boston Globe, som i sidste uge opfordrede til et landsdækkende svar på præsident Trumps »beskidte krig« mod medierne. Avisen lancerede endda hashtagget #EnemyOfNone.

»En bærende søjle under præsident Trumps politik er et vedholdende angreb på den frie presse. Journalister betegnes ikke som amerikanske medborgere, men derimod som »folkets fjender.« Dette uophørlige angreb på den frie presse har farlige konsekvenser,« skriver The Boston Globe i dagens leder.

»Vi har bedt redaktioner rundt om i landet – liberale og konservative, store og små – om at slutte sig til os i dag og med deres egne ord tage stilling til denne grundlæggende trussel.«

Blandt de medier, som har taget imod invitationen, er The New York Times, Dallas Morning, Denver Post og Philadelphia Inquirer, men også en lang række mindre, lokale aviser.

James Freeman, The Wall Street Journal

»Hr. Trump har også ytringsfrihed på samme måde som hans modstandere i pressen har det.«


Som for eksempel The Fayetteville Observer fra North Carolina, der udtrykker det fromme håb, at Trump vil ophøre med sine angreb på medierne. Men avisen fortsætter nøgternt: »Vi holder dog ikke vejret.«.

Præsidenten har ret til at udtrykke sig

»Vi er ikke fjenden,« erklærer Mercury News i San José, Californien, mens The St. Louis Post-Dispatch beskriver journalister som »de sandeste af alle patrioter«.

Den store avis Chicago Sun-Times, der samtidig er flagskibet i sin egen mediegruppe, noterer tørt, at de fleste amerikanere formentligt godt ved, at Trump vrøvler.

Alligevel er det tankevækkende, at 29 procent af amerikanerne i dag mener, at »nyhedsmedierne er det amerikanske folks fjender«. Det fremgår af en Ipsos-måling, som The Boston Globe bringer sammen med sin ledende artikel.

Og så ville det ikke være en fri presse, hvis ikke der var medier, som gik imod strømmen. Avisen The Wall Street Journal har afvist at deltage i Boston Globes initiativ, og begrundelsen fremgår af en ledende artikel af redaktør James Freeman:

»Hr. Trump har også ytringsfrihed på samme måde som hans modstandere i pressen har det.«