Amerikanske efterretningstjenester: Nordkorea bygger nye missiler

Nye satellitfotos får amerikanske efterretningstjenester til at mistænke Nordkorea for at være i gang med at bygge nye missiler, skriver flere internationale medier. Flere eksperter stiller spørgsmålstegn ved aftalen om nordkoreansk nedrustning, som Kim Jong Un og Trump indgik under deres topmøde i juni.

Nordkoreas leder Kim Jong Un lytter til den amerikanske præsident, Donald Trump, under deres topmøde i Singapore 12. juni i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanske efterretningstjenester mistænker Nordkorea for at være i gang med at bygge nye missiler på den fabrik, hvor landet byggede sine første interkontinentale ballistiske missiler, som kan nå USA.

Det skriver Washington Post og Reuters med henvisning til kilder tæt på sagen.

De nye beviser inkluderer satellitfotos taget inden for de seneste uger, som indikerer, at Nordkorea arbejder på mindst en og potentielt to interkontinentale ballistiske missiler (ICBM) med flydende brændsel på et anlæg i Sanumdong i udkanten af hovedstaden Pyongyang.

Sådan lyder konklusionen fra amerikanske embedsmænd tæt på forløbet, som har delt de klassificerede informationer med de to medier under krav om anonymitet.

Et sattelitfoto viser Sanumdong missilanlægget i Nordkorea 29. juli, 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT.

Donald Trump og Kim Jong Un indledte under deres topmøde i Singapore i juni en dialog om nedrustning på den koreanske halvø, hvor den nordkoreanske leder afgav et vagt formuleret løfte om »at arbejde mod atomnedrustning«.

Ved en høring i det amerikanske senat i sidste uge fastholdte forsvarsminister Mike Pompeo, at USA og Nordkoreas dialog om nedrustning fortsat var på sporet, og han affejede desuden anklager om, at administrationen er blevet ført bag lyset af Kim Jong Un.

 

Selv om Trump tidligere har udtalt, at Nordkorea er begyndt med »totalt atomnedrustning«, og at landet ikke længere udgør en atomtrussel, bekræftede forsvarsminister Mike Pompeo over for Senatet, at Nordkorea fortsat producerer materiale, som bliver brugt i atomvåben.

Siden topmødet i juni har der ifølge iagttagere ikke været mange håndfaste tegn på, at nedrustning er Nordkoreas intention.

Ifølge Washington Post vurderer amerikanske embedsmænd tværtimod, at de nordkoreanske myndigheder diskuterer, hvordan de kan affeje international inspektion og snyde USA omkring antallet af både våben og fabrikker.

Selv om de nye satellitfotos ikke peger i retning af, at Nordkorea udvider sin militære kapacitet, underbygger det en voksende formodning om, at landet fortsat arbejder på avancerede våben.

Billederne er således blot det seneste fund, som peger på en løbende aktivitet på Nordkoreas atom- og missilfaciliteter.

Eksempelvis indikerede sattelitfotografier for nylig, at Nordkorea muligvis arbejder på et uran-beriget anlæg.

I den forbindelse manede flere forskere dog til forsigtighed med at tolke noget ud fra billederne, og eksempelvis udtalte Andrea Berger fra det amerikanske Middlebury Institute i Monterey i Californien, at »satellitbillederne viser kun, hvad man kan se på ydersiden og fortæller intet om, hvad der sker inde i området«.

Samtidig er undtagelsen, at Nordekorea ser ud til at være i gang med at at lukke testanlægget Sohae Sattelite Launching Station på landets vestkyst, som det var blevet lovet til Donald Trump.

Anlægget Sohae Satellite Launching Station, som angiveligt af ved at blive afmonteret, har siden 2012 været Nordkoreas primære anlæg til at teste missiler. Fold sammen
Læs mere
Foto: AIRBUS / 38 NORTH / HANDOUT.

Eksperter ikke overrasket

Amerikanske embedsmænd og private analytikere er ikke overraskede over, at aktiviteten på Nordkoreas våbenanlæg potentielt fortsætter – særligt ikke i lyset af, at Kim Jong Un ikke har afgivet konkrete løfter.

Nordkorea »har aldrig sagt ja til at opgive deres atomprogram,« siger Nordekorea-ekspert Ken Gause til Washington Post.

Ken Gause forklarer, at »regiments overlevelse og fortsættelse af Kim-familiens styre« er altoverskyggende prioriteter for Kim Jong Un.

Ifølge eksperten tror Kim Jong Un grundlæggende på, at atomprogrammet har en afskrækkende effekt, som kan forhindre amerikanske forsøg på at ændre regimet – og det vil den nordkoreanske leder ikke give slip på, vurderer han.

En uafhængig analytiker fortæller til Washington Post, at Trump-administration har misforstået Kim Jong Uns intentioner, hvis de tror, at Nordkorea vil opgive deres atomarsenal og nedlægge deres våbenfabrikker.

»Nordkorea forhandler ikke om at opgive deres atomvåben,« siger Jeffrey Lewis, som er ekspert i atomvåben ved Middlesbury Institute of International Studies (MIIS) og fortsætter:

»De forhandler om anerkendelse af deres atomvåben. De er villige til at fastsætte visse grænser, eksempelvis at de ikke lave atomprøvesprængninger og ikke tester ICBMs. Det, de tilbyder, er: De beholder bomberne, men de stopper med at tale om det.«