Amerikansk udenrigsminister: Trump er »klar« til militært angreb i Mellemøsten

USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt for USA at iværksætte et militært angreb.

Donald Trump har flere gange truet med at smadre den tyrkiske økonomi, efter at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har indledt en offensiv mod kurdiske militser i Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leah Millis/Reuters/Ritzau Scanpix

OBS: Siden artiklens publicering er der opstået tvivl om, hvorvidt Mike Pompeos udtalelser. En transskribering af interviewet viser, at Pompeo sandsynligvis svarer på, om han kan forestille sig et »militært angreb« i regionen – ikke udelukkende mod Tyrkiet, som det fremgår af CNBCs artikel.

»Vi foretrækker fred frem for krig,« sagde USAs udenrigsminister Mike Pompeo i et interview med TV-kanalen CNBC.

»Men i tilfælde af at et militært angreb er nødvendigt, skal I vide, at præsidenten er fuldstændig klar til at tage det skridt,« sagde udenrigsministeren.

Donald Trump har modtaget hård kritik for selv at være skyld i, at Tyrkiet har lanceret en militæroffensiv mod kurdiske militser i Syrien. Kurderne var USAs vigtigste allierede i kampen mod Islamisk Stat i Syrien, men da Trump tidligere på måneden besluttede at trække de amerikanske soldater ud af Syrien, banede han samtidig vejen for en tyrkisk offensiv.

Den tyrkiske invasion har kostet mere end 100 civile liv og tvunget mange tusinde mennesker på flugt.

Siden Trumps beslutning om at trække soldaterne ud har den amerikanske regering haft travlt med at forsøge at bremse Tyrkiets præsidents, Recep Tayyip Erdogans, offensiv gennem diplomati. Trump har på Twitter truet med at »smadre og tilintetgøre« den tyrkiske økonomi.

USA har indført økonomiske sanktioner mod Tyrkiets stålindustri og forsøgt at ramme en stribe højtstående regeringsrepræsentanter økonomisk, skriver Ritzau.

Torsdag i sidste uge blev der gennemtrumfet en fem dage lang våbenhvile i det nordlige Syrien, som skulle gøre det muligt for de kurdiske tropper at trække sig ud af den såkaldte »sikkerhedszone« i Syrien.

Pompeo afviste i nattens interview at komme nærmere ind på, hvad der kunne udløse en amerikansk militæraktion. Det er Trumps opgave at vurdere, sagde han.

Han forudser dog, at USA har yderligere diplomatiske kort at spille, inden militæret kan komme i spil.

»I har set os bruge de økonomiske kræfter. Dem vil vi helt sikkert bruge igen. Vi vil også bruge vores diplomatiske kræfter. Det er, hvad vi foretrækker,« sagde Pompeo.

Trumps beslutning om at overlade kurderne til sig selv er upopulær langt ind i præsidentens eget republikanske parti. Mange af Trumps partifæller raser over, at han har svigtet en vigtig amerikansk allieret.

I sidste uge gik demokratiske og republikanske kongresmedlemmer sammen om at fordømme Donald Trumps tilbagetrækning fra Syrien.