Amerikansk TV-prædikant i stormvejr: »Derfor hader folk Joel Osteen«

Den amerikanske TV-evangelist Joel Osteen er kommet i problemer, efter hans kirke ikke åbnede dørene for orkanofre i Houston.

Joel Osteen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Richard Carson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Orkanen Harvey er én form for voldsom storm, shitstorme på sociale medier er en anden.

Det har Joel Osteen, en amerikansk TV-evangelist, måttet sande de seneste dage.

Joel Osteen er en karismatisk taler, der prædiker håb, tro og positive tanker, og hans budskab er, at alle kan få det bedste ud af deres liv, hvis bare man tror.

Han leder Lakewood-kirken, der er den største protestantiske menighed i USA med hovedsæde i texanske Houston. En by, der har flere megakirker, end nogen andre amerikanske byer - og de seneste dage har været hårdt ramt af oversvømmelser i kølvandet på orkanen Harvey.

Siden 2003 har Lakewood-kirken haft til huse i det tidligere Compaq Center, hvor i alt 16.000 mennesker kan samles til messe. Men samtidig med, at alt fra moskéer til møbelforhandlere har åbnet dørene for Houstons orkanofre, tweetede Joel Osteen, at det enorme basketstadion ikke var tilgængeligt.

Der gik ikke lang tid, før kommentarer om manglen på kristen næstekærlighed og dobbeltmoral stod skrevet med 140 tegn overalt på Twitter. Desuden postede folk billeder, der viste, at vandmasserne ikke var problematiske i området omkring stadion, som Joel Osteen ellers påstod.

Osteens manglende handling er også blevet omtalt i en række store amerikanske medier, herunder CNN, Huffington Post og Washington Post, der kontant har skrevet om sagen under overskriften »Derfor hader folk Joel Osteen«.

Tirsdag åbnede kæmpekirken så op for ofre og nødhjælpsarbejdere, og Joel Osteen meldte ud, at Lakewood »aldrig har lukket sine døre« og vil fungere som distributionscenter, så længe det er nødvendigt.

Men skaden er sket.

Kritikerne mener, at det i højere grad er reaktionerne på sociale medier, der har fået Joel Osteen til at åbne den tidligere basketarena, end det var Guds kærlighed.

The Washington Post har skrevet en liste, hvor de peger på årsagerne til Osteens popularitetsproblemer. Blandt andet repræsenterer han »The Christian One percent« og er god for en formue på godt 40 millioner dollars (godt 250 mio. kr.).

Joel Osteen bor i en millionvilla, går i dyre designerjakkesæt og har en solid bilsamling og en yacht. Det kan altsammen virke som motivation for en menighed.

Men når vandstanden stiger, er der ingen, der vil se Joel Osteen sejle forbi i en lukusyacht.

Orkanen Harvey har hærget Texas de seneste dage og gjort tusindvis af amerikanere hjemløse og påført skader for milliarder af dollars.