Amerikansk trænet militærenhed under anklage - mistænkes for likvideringer

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch bør den amerikanske regering droppe samarbejdet den irakiske militærenhed, der er under mistanke.

Den irakiske regering erklærede Mosul (billedet) for befriet fra terrorbevægelsen Islamisk Stat i midten af Juli. Nu er der anklager om krigsforbrydelser begået i Mosul af irakiske styrker. Fold sammen
Læs mere
Foto: FADEL SENNA

Der er angiveligt blevet begået krigsforbrydelser af en amerikansk trænet militærenhed i den irakiske hær, der skal have likvideret flere fanger i Mosul.

Sådan lyder i hvert fald meldingen fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) baseret på observationer fra to internationale observatører.

»Den amerikanske regering bør sikre, at den ikke længere yder bistand til den irakiske enhed, der er ansvarlig for denne stribe af henrettelser, men den må også suspendere hvilke som helst planer for fremtidig bistand, indtil disse grusomheder er blevet undersøgt til bunds,« siger Sarah Leah Whitson, leder af Human Rights Watch i Mellemøsten, i en nyhed på organisationens hjemmeside.

Ifølge observatørernes meldinger blev fire personer dræbt af den irakiske hærs 16. division i midten af juli, hvor en gruppe irakiske soldater ledte fire nøgne mænd ned ad en gyde i Mosul, hvorefter der blev hørt adskillige skud. Observatørerne fik at vide, at de fire mænd var fra terrorbevægelsen Islamisk Stat. Derudover fandt observatørerne ifølge Human Rights Watch beviser på, at den irakiske militærenhed har henrettede adskillige flere, herunder en dreng.

I begyndelsen af sommeren generobrede de irakiske styrker Mosul fra terrorbevægelsen Islamisk Stat, og de nye anklager er blot de seneste i rækken af meldinger om påståede krigsforbrydelser og tortur begået af den irakiske hær mod særligt formodede medlemmer af Islamisk Stat.

Senest er en video kommet frem, hvor det angiveligt er irakiske styrker, der kaster IS-jihadister ud over en klippe, inden de begynder at skyde på dem. Og for nylig kunne Dagbladet Information beskrive, at det danske forsvar har haft mistanke om, at fanger bliver tortureret på  Al-Asad Airbase i Irak, hvor 200 danske soldater er udstationeret, men at mistankerne ikke er blevet undersøgt til bunds.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har det ikke været muligt at verificere de nye beskyldninger om henrettelser rettet mod den 16. division, fordi medierne har haft begrænset adgang til den gamle del af Mosul, siden den irakiske premierminister erklærede sejren over Islamisk Stat d. 10. juli.

Irak har tidligere sagt, at beskyldninger om krænkelser vil blive undersøgt og eventuelle gerningsmænd stillet til ansvar.