Amerikansk terrorliste krænker mistænktes rettigheder

19 muslimske amerikanske statsborgere får medhold i, at en terrordatabase under FBI er forfatningsstridig.

Den amerikanske regerings brug af overvågningslister over potentielle terrorister er vokset markant siden angrebet mod USA 11. september 2001, skriver The New York Times. (Arkivfoto) Jim Bourg/Reuters Fold sammen
Læs mere

Richmond. En regeringsdatabase med navne på personer identificeret som "kendte eller mistænkte terrorister" krænker de pågældende personers forfatningsmæssige rettigheder.

Det har en føderal dommer i den amerikanske delstat Virginia afgjort onsdag, skriver The New York Times.

Dommeren mener, at kriterierne for at blive anført i databasen er for uklare.

I databasen, som FBI's center for terrorscreening vedligeholder, står over en million personer opført, herunder adskillige tusinde amerikanske statsborgere.

Databasen giver blandt andet myndighederne mulighed for at nægte personer adgang om bord på fly og forhindre dem i at komme ind i USA.

Dommer Anthony Trengas afgørelse falder ud til fordel for 19 muslimske amerikanske statsborgere, der har anfægtet databasen.

De 19 amerikanere har blandt andet fortalt, at de er blevet tilbageholdt og chikaneret, når de rejser ind i USA.

De argumenterer samtidig for, at de ikke er blevet underrettet om, at de er blevet sat på listen, hvormed de heller ikke har fået mulighed for at bestride beskyldningerne.

Dommeren i Virginia konkluderer, at risikoen for fejlagtig berøvelse af sagsøgernes omdømme er høj.

Han giver dem samtidig ret i, at de nuværende procedurer er utilstrækkelige for at kunne beskytte deres rettigheder.

Rådet for Amerikansk-Islamiske Relationer hylder onsdagens afgørelse som en "overbevisende sejr".

- Rådets advokater har endelig fået sat en stopper for regeringens overvågningsliste, som reelt er et muslimsk register skabt i kølvandet på den udbredte islamofobi i begyndelsen af 00'erne.

Tal fra 2017 viser ifølge The New York Times, at omkring 1,2 millioner mennesker er registreret i terrordatabasen. Af dem er cirka 4600 amerikanske statsborgere, som er beskyttet af USA's forfatning.

Den amerikanske regerings brug af overvågningslister over potentielle terrorister er vokset markant siden angrebet mod USA 11. september 2001, skriver The New York Times.

Det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra hverken FBI eller ministeriet for indenlandsk sikkerhed.

/ritzau/