Amerikansk statsborger tilbageholdt i Nordkorea

REUTERS/Damir Sagolj Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIR SAGOLJ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En koreansk-amerikansk statsborger er blevet tilbageholdt i Nordkorea. Det siger Martina Aberg, stedfortrædende missionschef på den svenske ambassade, ifølge CNN.

»Vi er blevet informeret om og kan bekræfte, at der er sket en tilbageholdelse af en amerikansk statsborger lørdag morgen lokal tid,« siger Martina Aberg til CNN, da Sverige repræsenterer amerikanske interesser i Nordkorea.

»Han blev forhindret i at stige ombord på flyet ud af Pyongyang. Vi kan ikke kommentere yderligere på det,« siger hun.

Ifølge Al Jazeera drejer det sig om en mand i slutningen af 50'erne, og han er indtil nu identificeret med sit fornavn, Kim. Den tilbageholdte har været involveret i nødhjælpsarbejde i Nordkorea, og han er tidligere professor på the Yanbian University of Science and Technology i Kina.

Anholdelsen kommer i kølvandet på spændingerne mellem Nordkorea og USA i spørgsmålet om Nordkoreas missil- og atomprogrammer, oplyser Al Jazeera.

BJ Kim, professor i internationale studier på Hankuk University of Foreign Studies in Seoul, har fortalt til Al Jazeera, at Nordkorea med stor sandsynlighed vil bruge tilbageholdelsen til deres fordel.

»Nordkoreas regering betragter de mennesker, som udefra forsøger at hjælpe nordkoreanere, som en trussel. Denne anholdelse kunne være et forsøg på at øge deres indflydelse i mulige fremtidige forhandlinger,« siger han til Al Jazeera.

Mindst to andre amerikanske statsborgere er lige nu tilbageholdt i Nordkorea, ligesom en canadisk præst også holdes tilbage.

I lørdags truede Nordkorea igen med at igangsætte »full-out war« med atomvåben i forbindelse med meddelelsen om den nært forestående ankomst af den amerikanske flåde. USA's vicepræsident, Mike Pence, sagde i lørdags, at »USS Carl Vilson«, en amerikansk flådenhed, vil være i Det Japanske Hav indenfor få dage, hvor den skal befinde sig i farvandet mellem den koreanske halvø og Japan.

Styret i Pyongyang har gennem det statslige nyhedsbureau, KCNA, oplyst, at Nordkorea var klar til krig, hvis USA optrapper den militære tilstedeværelse ved den koreanske halvø.